Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal legt 50 struikelsteentjes

Foto: Msktje

MUSSELKANAAL, STADSKANAAL, MUSSEL, ONSTWEDDE – Het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal heeft in de laatste week van januari weer Stolpersteine geplaatst.

Door het leggen van Stolpersteine wil het Comité alle Joodse slachtoffers van het nationaal – socialistische regime herdenken. Het betreft de vermoorde Joodse inwoners van Onstwedde, Mussel, Musselkanaal en Stadskanaal.

‘Stolpersteine’ is een project van de Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig. De steentjes zijn herinneringstekens voor slachtoffers van het nationaal –socialisme. Sinds de negentiger jaren heeft Demnig gedenktekens aangebracht in het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi’s verdreven, gedeporteerd en vermoord zijn. De messing steentjes, 10×10 cm, worden door Demnig zelf en door een bevriende kunstenaar gemaakt.

Het Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal heeft, wat betreft dit project, bewust voor de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gekozen. De reden daarvoor is, dat deze mensen niet vanwege een bepaalde (politieke) keuze slachtoffer werden, maar omdat ze geen keus hadden. Joodse mensen werden namelijk zonder meer weggevoerd naar de vernietigingskampen.

Stolpersteine zijn dus, wat Comité Stolpersteine Gemeente Stadskanaal betreft, een eerbetoon aan de vermoorde Joodse medeburgers. En bovendien helpen Stolpersteine om een beeld te krijgen van de woonomgeving van deze vermoorde mensen. De 142 slachtoffers woonden in Stadskanaal, Musselkanaal, Mussel en Onstwedde. In oktober/november 2014 zijn al 42 Stolpersteine gelegd. Afgelopen week zijn nog eens 50 steentjes geplaatst. Eind 2015 hoopt men het project af te ronden door nog eens 50 Stolpersteine te leggen.

Tekst bij de uitgelichte foto:

De Stolpersteine op het adres Sluisstraat 102 te Musselkanaal zijn gelegd door Bruin Boerema. Op dit adres hebben gewoond: Abraham
Kropveld, Betje Clara Kropveld – de Leeuw en hun kinderen Friederike Kropveld en Sophia Esther Kropveld. Abraham Kropveld was koopman.

Bron : A.Noorlag

foto’s: msktje musselkanaal

Ingezonden.

no images were found

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.