Eigen postzegel voor vestingstad Bourtange (Foto/film Update)

Afbeelding: PostNL

BOURTANGE – Voor de postzegelserie Mooi Nederland staan in 2015 vijf vestingsteden in de schijnwerpers. Vandaag verschijnen drie verschillende postzegelvellen. Eén hiervan is Bourtange. Sinds 2005 brengt PostNL in deze serie jaarlijks nieuwe postzegels uit.

De postzegelserie Mooi Nederland besteedt dit jaar aandacht aan deze versterkte woonplaatsen, die bewoners moesten beschermen tegen aanvallen van buitenaf. De steden werden van de vijftiende tot de achttiende eeuw gebouwd. Naast Bourtange staan Elburg, Hulst, Naarden en Willemstad ook op postzegels afgebeeld.

Postzegels op basis van oude stadskaarten en luchtfoto’s
PostNL geeft met deze serie aandacht aan de lokale geschiedenis en culturele rijkdom van Nederland. Grafisch ontwerper Karin Langeveld van Trapped in Suburbia kreeg de opdracht om met historische stadskaarten en luchtfoto’s de postzegels te ontwerpen. “Op de complete postzegelvellen heb ik de historische plattegrond van iedere vestingstad vrijstaand gemaakt. Dit is ook om de typische omtrek met een grote luchtfoto goed naar voren te laten komen. De omgeving is dan in werkelijkheid te zien: akkers, rietland, bossen, moerassen en dergelijke”, vertelt Langeveld. Op de foto’s van Karel Tomeï zijn de oude vormen van de vesting goed zichtbaar.

Bescherming tegen aanvallen
Per vestingstad zijn de vijf postzegels identiek. Hierop zijn de contouren van iedere vesting te zien, zoals deze zijn afgebeeld op de diverse stadskaarten. Voor Elburg op een kaart uit 1649, voor Bourtange uit 1740 en voor Naarden uit 1742. Om de serie Mooi Nederland over onze vestingsteden compleet te maken, volgt eind mei een verzamelvel van de vijf vestingsteden. Deze postzegels geven een mooi overzicht hoe de vijf steden zich door de bouw van stadsmuren, hoektorens en stadspoorten beschermden tegen aanvallen van buitenaf.

Verkrijgbaarheid
Op de postzegels over Bourtange staat Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. Deze postzegels over de serie Mooi Nederland zijn vanaf 2 februari te koop bij verkooppunten van PostNL in de gemeente Vlagtwedde en via www.collectclub.nl.

Film/foto: GenAmedia

no images were found

Foto vlnr : Giny Luth wethouder Cultuur Gem.Vlagtwedde, Gert Grimmius Retailmanager PostNL

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.