Materiaal voor gedenkteken voor de verdwenen boerderijen van het Oldambt is bijelkaar

WesterwoldeActueel.nl

MIDWOLDA, OOSTWOLD – In opdracht van Dorpsbelangen Midwolda en Oostwold en de gemeente Oldambt maakten beeldend kunstenaar Luc Leenknegt en architect Haiko Meijer (Onix) gezamenlijk een schetsontwerp voor de inrichting van het gebied bij de sluis op de grens van Midwolda en Oostwold. De opdracht was om een verblijfplaats te ontwerpen met de historische context als uitgangspunt.Het resultaat is ‘Gebinteergebegint’, een gedenkteken van oude gebinten, voor de verdwenen boerderijen van het Oldambt. Met daaromheen zitelementen gemaakt van de zwerfkeien die zijn opgegraven tijdens graafwerkzaamheden voor De Blauwe Passage.

Enige tijd geleden deed de werkgroep ‘Gebinteergebegint’ een oproep voor gebinten die ze nodig hadden voor de inrichting van het sluisgebied op de grens van Midwolda en Oostwold. Beeldend kunstenaar Luc Leenknegt en architect Haiko Meijer (Onix NL) ontwierpen een gedenkteken voor de verdwenen boerderijen van het Oldambt met daaromheen zitelementen gemaakt van de zwerfkeien die zijn opgegraven tijdens graafwerkzaamheden voor De Blauwe Passage. Inmiddels zijn ze voorzien van alle materialen en kunnen Luc en Haiko hun ontwerp gaan realiseren. Voor het plaatsen van de zwerfkeien moet de ondergrond droog genoeg zijn. Ze zijn dus afhankelijk van het weer.

Waar komt het ‘struikelrijm’ Gebinteergebegint vandaan?

De gebintenbouw is een thema dat Onix NL vaker toepast of gebruikt in haar ontwerpen. Al eerder bedacht Haiko Meijer samen met Peter de Kan (fotograaf en vormgever) het struikelrijm ‘Gebinteergebegint’. Toen Haiko werd gevraagd voor de inrichting van het sluisgebied moest hij daar meteen aan denken. In een gebied waar veel Oldambtster boerderijen afgebroken zijn om plaats te maken voor de Blauwe Stad en een gebied waar de aardbevingsgevoeligheid een actueel thema is, wil Haiko een appel doen op de traditie van de gebintenbouw. ‘Gebinteergebegint’ biedt een kans om na te denken over andere manieren van bouwen.

‘Gebinteergebegint’ is ontstaan vanuit het erfgoedproject ‘Bekend maakt Bemind’ van Dorpsbelangen Midwolda/Oostwold en Onderzoeksbureau Elles Bulder. De wens was om het project af te ronden met een markering die zowel Oostwold als Midwolda vertegenwoordigt. Daarom is er gekozen voor deze locatie bij de sluis op de grens van de twee dorpen. Het project is financieel mogelijk gemaakt door LEADER en de gemeente Oldambt.

Ingezonden Onderzoeksbureau Elles Bulder.

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.