Jonge meid uit Vriescheloo aan de slag als grafisch vormgever

Foto: Catharina Glazenburg

VRIESCHELOO, RHEDERVELD – In haar kantoor in haar ouderlijk huis aan de J Buiskoolweg in Vriescheloo is de 26 jarige Janty Heeres haar eigen bedrijf begonnen.

De 26 jarige Janty houdt van de kleur geel. Dit is terug te zien in haar logo, haar auto en een bijlage van haar boek : Waar woon je? In Rhederveld. Waar? Dit boek schreef zij in haar eindexamenjaar van de Academie Minerva in Groningen. Het boek gaat over de vroegere en huidige bewoners van het Rhederveld. Het zijn hun verhalen, hun belevingen; aan Janty verteld of geschreven. Ook veel foto’s komen  uit het bezit van de hoofdpersonen uit het boek.

Met het boek wil Janty laten zien hoe het leven echt is op het platteland en met name in het Rhederveld. Over elke woning wordt wel iets verteld.  Haar klasgenoten begrepen er niets van. “Denk je echt dat mensen dat kopen?” In totaal heeft ze zo’n 150 exemplaren laten drukken. Ze heeft nog een klein aantal over; een teken dat mensen echt wel geïnteresseerd zijn in het boerenleven in het veen in Vriescheloo. De boeken zijn bij Janty te koop voor 24,95.

Het gevoel wat zij in haar boek legde, legt ze ook in haar huidig werk als grafisch vormgever. Voor Janty is het meer dan een affiche maken met wat tekst en een foto. Wanneer iemand vraagt een affiche te ontwerpen probeert zij te ontdekken wat voor persoon of bedrijf achter dat affiche zit, om zo voor iedereen een passend en uniek ontwerp te maken.

De opdrachtgevers leveren foto’s en tekst; zij doet de rest. Het resultaat is te zien aan een wand in haar splinternieuw kantoor in haar ouderlijke woning, de Johanna Hoeve. Het ruikt er nog naar verf, maar alles is al mooi ingericht. Met het gereed komen van haar kantoor stromen ook de opdrachten binnen: belettering, briefpapier, visitekaartjes, reclameborden, websites en affiches.

Als haar ontwerp is goedgekeurd gaat het naar de drukker en vervolgens naar de klant. Dat haar kantoor “in the middle of nowhere” aan de J Buiskoolweg in het Rhederveld is, ziet Janty als een uitdaging. “Met de huidige techniek zoals internet maakt het niet uit waar je zit. En zo versterk je het platteland en zet je het positief op de kaart”, aldus Janty. Met haar gele autootje kan ze komen waar ze wil.

Naast het grafisch ontwerpen schildert ze ook nog, al is dat wel een beetje op de tweede plaats beland. Ze maakt in opdracht muurschilderingen en schilderijen. Met het laatste heeft zij in 2011 en 2012 geëxposeerd in Heede en Veelerveen.

Bent u geïnteresseerd geraakt in het werk van Janty? Neem dan eens een kijkje op haar website.

Foto’s: Catharina Glazenburg

no images were found

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.