SP en GroenLinks: wil de zorgaanbieder dat je iets ondertekent, wees voorzichtig

Foto: Freepik

BELLINGWEDDE – De SP en GroenLinks waarschuwen inwoners van Bellingwedde eerst de formulieren van de gemeente en de zorgaanbieder goed te lezen, voordat zij iets tekenen.

Oudere inwoners in Bellingwedde die Huishoudelijke Hulp krijgen, ontvangen van de gemeente een brief. In deze brief staat een besluit van de gemeente over welke hulp men krijgt en er wordt ook een einddatum genoemd. SP en GroenLinks hebben gemerkt dat er zorgaanbieders zijn die zelf invullen hoeveel uren zorg iemand krijgt en wanneer, en ook zelf een einddatum bepalen. Zij willen ook dat de cliënten een formulier ondertekenen waar de uren en einddatum van de zorgaanbieder op staan.

Dit kan dus betekenen dat de gemeente heeft besloten dat iemand bijvoorbeeld tot 31 december 2015 een aantal uren krijgt en de gemeente hier ook een deel van betaald, maar dat op het formulier van de zorgaanbieder bijvoorbeeld staat dat de zorg tot 31 december 2016 loopt. SP en GroenLinks: Wij vragen ons af of de cliënt hier dan aan vast zit en ook aan een hoger bedrag. Want als de gemeente vanaf 31 december 2015 een ander besluit neemt en een deel van de kosten niet meer vergoedt, dan zit de cliënt aan het contract van de zorgaanbieder vast en moet de cliënt het volledige bedrag betalen. De brieven en formulieren zijn soms lastig te lezen en ook niet altijd even duidelijk. En soms vinden mensen het ook lastig of vervelend om vragen te stellen.

Tijdens de raadsvergadering op 30 april 2015 vroegen SP en GroenLinks verantwoordelijk wethouder Lea van der Tuin of zij hiervan op de hoogte was. De gemeente neemt immers een besluit en de aanbieders worden hierover geïnformeerd, dus dan verwacht je dat de aanbieders zich ook houden aan dit besluit. Van der Tuin gaf echter aan dat de inwoners zelf verantwoordelijk zijn voor wat zij ondertekenen. Als de zorgaanbieder de cliënt iets laat ondertekenen, dan is dit de verantwoordelijkheid van de cliënt. Daar gaat de gemeente niet over gaf de wethouder aan.

SP en GroenLinks waarschuwen daarom inwoners die zorg nodig hebben, om goed te kijken wat zij ondertekenen. En bij twijfel vragen te stellen of hulp te zoeken.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.