..

Jubileumexpositie 550 jaar Klooster Ter Apel officieel geopend

Foto: Johan de Boer

TER APEL, 16-5-2015 – Vandaag is de jubileumexpositie 550 jaar Klooster Ter Apel geopend.

Vandaag was het Klooster in Ter Apel alleen geopend voor genodigden. Hier vond de officiële opening plaats van de jubileumexpositie 550 jaar Klooster Ter Apel.

Dit jaar is het precies 550 jaar geleden dat Hinrick van Berghe samen met Ludolphus, Gerardus van Horn, een onbekende broeder en enkele lekenbroeders vanuit het kruisherenklooster in het Duitse Bentlage naar het goed ‘Apell’ kwamen om er een nieuw klooster te stichten. Er is sindsdien veel gebeurd in en rond het Klooster en de tentoonstelling ‘550 jaar Klooster Ter Apel’, die van 17 mei t/m 23 augustus te zien is, staat stil bij al die bijzondere momenten.

Vrijdag arriveerden tien wandelaars na een 86 kilometer lange voettocht van het kruisherenklooster in het Duitse Bentlage in het Klooster in Ter Apel. Zij legden dezelfde tocht af als de priesters en lekenbroeders die 550 jaar geleden naar Ter Apel kwamen om daar het nieuwe klooster te stichten. De zes mannen en vier vrouwen kregen van directeur Hans Kroeze een klein heilig kruis; het symbool van de Orde van het Heilig Kruis.

Vanmorgen was in de kanunnikenkerk een speciale dienst. Hiervoor waren als speciale gasten acht Kruisheren uit het klooster in het Noord-Brabantse Sint Agatha uitgenodigd. Een van hen was Peter Snijkers uit Vlaanderen, de Prior-Provinciaal binnen de Orde van het Heilig Kruis.

Daarna werd de  jubileumexpositie 550 jaar Klooster Ter Apel officieel geopend. Na een aantal toespraken, van onder anderen burgemeester Kompier, onthulde directeur Hans Kroeze de  nieuwe maquette van het Klooster. De maquette toont hoe het kloosterterrein er rond 1550 uit heeft gezien.

De expositie ‘550 jaar Klooster Ter Apel’ laat tal van bijzondere objecten, schilderijen en prenten de geschiedenis van het Klooster zien. Voor het eerst is het originele zegel met daarop een afbeelding van de heilige Augustinus te bekijken. Ook is het boek de Legenda Aurea, dat in de 15e eeuw werd geschonken aan de kloosterbroeders van Ter Apel en een bijzondere replica van het Odilia-schrijn te zien.

Daarnaast worden archeologische vondsten, middeleeuwse documenten, plattegronden, prenten, tekeningen, foto’s en schilderijen van onder anderen Assuerus Quaestius, mr. Arnold Hendrik Koning, Tjakko Borgesius, Henk Helmantel, Anton Pieck en Johan Hemkes aan het publiek getoond.

Vanaf zondag 17 mei is de expositie toegankelijk voor het publiek.

Zie voor meer informatie de site van het Klooster Ter Apel.

Foto’s: Johan de Boer

no images were found

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.