..

Deelnemers renovatie Spieker verzorgen presentatie in het Klooster Ter Apel

Foto: Johan de Boer

TER APEL, 19-5-2015 – Vanmiddag vond in de Refter van het Klooster de officiële presentatie van de renovatie van de Spieker plaats.

Het Klooster Ter-Apel is gestart met de renovatie van de Spieker met nieuwe bouwmaterialen in een leer-werkproject. Vanmiddag vond hiervan in de Refter van het Klooster de officiële presentatie plaats. De aanwezigen werden toegesproken door burgemeester Leontien Kompier, de directie van Novariet, het bestuur van het Klooster, de directie van Deltion, een vertegenwoordiger van het Centrum Innovatief Vakmanschap en de voorzitter van de Vakfederatie Rietdekkers.

De Spieker is een replica van een historische voorraadschuur uit 1650, gebouwd op originele zwerfkeien en afgewerkt met leem en riet. Oorspronkelijk diende de schuur als schaapskooi op de Kloosterenclave. De naam ‘Spieker’ komt van het Latijnse ‘spicarium’, dat tiendenschuur betekent. In dergelijke voorraadschuren sloegen kasteelheren ‘een tiende’ van de oogst van hun pachters op, als belasting in natura.

De schuur doet momenteel dienst als opslagruimte voor de kloosterorganisatie, maar bestuur en directie onderzoeken reeds enige tijd mogelijkheden om daar verandering in te brengen. Sterker nog: zij willen de Spieker voor komende generaties behouden en dat betekent noodzakelijk onderhoud en duurzame renovatie. Uiteindelijk is besloten de daarbij horende specialistische werkzaamheden uit te laten voeren met Novariet van Polytech zodat de Spieker in de komende decennia optimaal kan worden benut.

Deze kunststof rietbossen zijn gemaakt door Polytech Kunststoffen uit Musselkanaal. Bijzonder aan het project is dat Polytech Kunststoffen de ambachtelijke renovatie gaat uitvoeren in samenwerking met onderwijs- en kennisinstellingen. Het renovatieproject is op 8 mei in samenwerking het Deltion College en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap gestart. De leerlingen die op dit moment deelnemen aan de praktijkopleiding voor rietdekkers, krijgen in dit renovatieproject de kans om het oude ambacht te combineren met de verwerking van nieuwe, innovatieve bouwmaterialen.

In de komende weken wordt de oude situatie in videobeelden vastgelegd voor latere generaties. Ook de herstelwerkzaamheden worden volledig gedocumenteerd: van de afbouw en verwijdering van het oude materiaal tot de oplevering van de vernieuwde Spieker.

Foto’s: Johan de Boer

no images were found

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.