Aan de wandel met mythologische minkukel Roege Wilt in Ter Wupping en Smeerling

Foto: Meijco van Velzen

ONSTWEDDE – List en bedrog, dood en verderf. De mythologische minkukel Roege Wilt strooide er kwistig mee in zijn leefgebied rond de Roege Baarg, in Ter Wupping en Smeerling. Dit is opgetekend door in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Henderikus Smith. Wandelaars gaan op zaterdagavond 29 augustus vanaf 18.00 uur op zoek naar deze ellendeling tijdens de Roege Wilt Wandeling.

De deelnemers aan de wandeltocht rond deze onbehouwen Onstwedder worden vanaf 18.00 uur ontvangen met Weskenhoezenkoffie met een Westerwoldse lekkernij (voor kinderen limonade) in koffie- en theeschenkerij De Meelschuur in Onstwedde. Daar treffen zij Graitje, de moeder van Wilt. Haar schofterige zoon maakt haar radeloos. Gelukkig heeft ze steun van haar buurvrouw Grietje, die de deelnemers vertelt wat voor misbaksel Wilt is en waar hij misschien te vinden is: op en rond de Roege Baarg, waar hij in een hol in de grond woont.

Kiepkerel vermoord

Tijdens de ongeveer zeven kilometer lange wandeling door de prachtige natuur van Ter Wupping, het dal van de Ruiten Aa en Smeerling duiken verschillende vreemde en minder vreemde figuren op, waaronder enkele figuren die nieuw zijn voor deelnemers aan vorige edities van de Roege Wilt wandeling. De kiepkerel, die vorig jaar nog onderweg te zien was, is er niet meer bij. Hij is afgelopen jaar gruwelijk vermoord door Roege Wilt. Ook zijn er diverse rekwisieten uit de mythe te bewonderen. Onderweg krijgen de deelnemers een versnapering.

De Roege Wilt Wandeling eindigt na zo’n anderhalf uur bij Gasterij Natuurlijk Smeerling aan Smeerling 15 in Onstwedde. Hierna lopen de wandelaars in groepsverband onder begeleiding terug naar De Meelschuur. Zonder begeleiding terugwandelen kan ook, maar is geheel op eigen risico. Want je weet het maar nooit met Roege Wilt als de duisternis eenmaal is ingevallen…

Start- en eindpunt van de Roege Wilt Wandeling is koffie- en theeschenkerij De Meelschuur aan de Ter Wuppingerweg 3 in Onstwedde. Deelname kost zes euro, inclusief genoemde consumpties. Kinderen tot en met 12 jaar betalen 1,50 euro. Opgave kan tot 27 augustus bij Gasterij Natuurlijk Smeerling, tel. (0599) 312611 en e-mail info@gasterij-natuurlijk-smeerling.

Op de foto: De kiepkerel die afgelopen jaar gruwelijk is vermoord door Roege Wilt (foto Meijco van Velzen).

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.