Miniatuur Gouden Koets op de Hobbymarkt in Winschoten

Foto: Catharina Glazenburg

WINSCHOTEN, 2 november – Op de Hobbymarkt in Winschoten was een bijzondere miniatuur van de Gouden Koets te zien.

De Hobbymarkt was tijdens deze 200 ste Adrillen extra groot opgezet. Bezoekers konden gratis naar binnen. De hobbymarkt werd gehouden in de Tramwerkplaats aan de Havenkade-west en in de naastgelegen Alu-hal, die met een corridor met de Tramwerkplaats was verbonden.

Op de hobbymarkt waren vele hobby’s te bekijken, o.a. textiele werkvormen, schilderen, houtbewerking, modelbouw, keramiek, sieraden, etc. Ook was er een grote expositie van prachtige quilten, gemaakt door ‘Vrouwen van Nu’ en antieke merklappen, verzameld door mevrouw Stevan. Semper Florens had een stand met  bloemarrangementen en modelbouwers lieten mooie exemplaren zien van miniatuur (vracht)auto’s, stoomlocomotieven en (duik)boten. Ook waren de Giezelbaargbloazers uit Veele aanwezig. Zij demonstreerden hoe je een midwinterhoorn moet maken en bespelen.

Gouden koets

Bijzonder was een miniatuur van de Gouden Koets, met de complete erewacht zoals die op Prinsjesdag is te zien met o.a. de 4-span paarden, de Glazen Koets en Gouden Koets, hoofdstalknecht en lakeien. De replica is gemaakt op schaal 1:10. Eigenaar is Derk Budding uit Bellingwolde. Budding was jaren geleden vrijwilliger in het Zadelmakerijmuseum bij de Rhederbrug. Hier had hij later een antiekzaak. De oude Rhederwegschool, waarin toentertijd ook het museum gevestigd was, is een paar jaar geleden verkocht. Budding kwam bij het opruimen de koetsen weer tegen op zolder. Omdat niemand weet van wie de koetsen zijn, nam hij ze mee naar huis en liet door een notaris in diverse kranten een oproep plaatsen of de eigenaar zich wilde melden. Hier is nooit reactie op gekomen. Budding vindt het jammer dat de koetsen en de bijbehorende figuren niet door het publiek te bekijken zijn. Hij hoopt ooit een openbare ruimte te vinden waarin het getoond kan worden.

Foto’s: Catharina Glazenburg

no images were found

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.