Veel volk op de been tijdens 200ste Adrillen

WINSCHOTEN, 2 november – Vandaag bracht de Allerheiligenmarkt (Adrillen) veel volk op de been.

De Allerheiligenmarkt in Winschoten, kortweg Adrillen genoemd, is een van de grootste jaarmarkten van de provincie Groningen. Vanmorgen vond traditiegetrouw op het plein voor het stadhuis de officiële opening plaats. De burgemeester opende de markt met een daverend kanonschot. Daarna volgde een wandeling door het centrum. De burgemeester werd hierbij begeleid door onder anderen de Stadsomroeper Geert Veen  en Miss Oldambt Annemarie Kuiper.

Dit jaar wordt de Allerheiligenmarkt voor de 200ste keer georganiseerd. Daarom is het tien dagen feest in Winschoten. Dit feest is zaterdag begonnen met een shantykorenfestival, twee optredens van de Josti Band en straattheater. Zondag was het Mokum in Sodum met optredens van Amsterdamse artiesten op diverse podia in het centrum. Vandaag de Allerheiligenmarkt met zo’n  130 kramen, straattheater, muziek en, zoals elke dag, kermis.

De markt trok veel bezoekers naar het centrum van Winschoten. Op sommige plekken op de Venne was er vanmiddag geen doorkomen aan. Zo nu en dan werd het publiek opgeschrikt door vreemde wezens, die bij benadering niets kwaads in hun zin hadden. Bij de HEMA kon je gratis door een ietwat vreemd figuur  je schoenen laten poetsen of een warme krentenbol en spekkendikken kopen bij Onstwedder Gaarvn. Op het Schönfeldplein stonden leden van de Rotary Groninger mollenbonen, Amaryllesbollen, soep en shoarma te verkopen. De opbrengst is bestemd voor het Veteranenhuis in Winschoten, dat door financiële omstandigheden zijn deuren moet sluiten.

Op het Marktplein was een grote kermis. Hier vermaakte de jeugd, die vanmiddag vanwege Allerheiligen vrij was, zich opperbest. Om het centrum netjes te houden werden de Walking Bins van de firma Van Gansewinkel ingezet. Een team van vlotte jongens en meiden liep gehuld in een opvallend afvalinzamelpak op de markt. Bezoekers konden bij hen hun afval kwijt. Dit werd meteen gescheiden in de afzonderlijke bins voor plastic bekertjes, glas, blik, peuken, restafval en GFT. Wie hier gebruik van maakte werd beloond met een lekker gezond mandarijntje.

Op http://www.adrillen.nl/ vindt u het volledige programma voor deze week.

Foto’s: Catharina Glazenburg

no images were found

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.