Professor Mr. Pieter van Vollenhoven opent Terra Mora‏

Foto: Geert Smit

BOURTANGE – Professor Mr. Pieter van Vollenhoven opende vandaag Terra Mora.

Woensdag 4 november verwelkomden commissaris van de Koning Max van den Berg en burgemeester Leontien Kompier niemand anders dan Professor Mr. Pieter van Vollenhoven in Bourtange. Hij kwam speciaal naar Bourtange om het informatiecentrum Terra Mora, gelegen in de vesting Bourtange, te openen.

Na de speeches in van ’s Lands Huys van o.a een trotse burgemeester Kompier en een korte schets van Professor Mr. Pieter van Vollenhoven van zijn werk en betrokkenheid bij de cultuur historische bewegingen in Nederland, prees hij de inspanningen van de Vesting Bourtange, het Groninger Landschap en de gemeente Vlagtwedde voor het werk wat in de regio wordt verzet en speciaal in Bourtange. Gastheren Roelof Pinxterhuis, voorzitter van Stichting Bourtange, en Marco Glastra, directeur van het Groninger Landschap, waren verheugd om het nieuwe informatiecentrum in gebruik te mogen nemen.

Professor Mr. Pieter van Vollenhoven mag dan geen echte Oranje Nassau zijn, het afschieten van een kanon ging hem goed af en daarmee was de opening van Terra Mora, Vesting in het Moor, een feit.

In Terra Mora staat de relatie tussen het moor (moeras) en de vesting centraal.

Er zijn drie ruimtes ingericht met verschillende thema’s. In ‘Het Moor en de Vesting’ komt de bezoeker alles te weten over het moeras en historische oorlogsvoering. Historische figuren geven de bezoeker tekst en uitleg en vooral veel beeld over het leven in en om de vesting Bourtange zo’n tweehonderd jaar geleden. ‘Het Gevecht’ is van een andere orde. Hier kan de bezoeker zelf met kanonnen schieten en zich op de schans van de vesting wanen met de troepen van Bommen Berend in aantocht. De derde ruimte, ‘Het Groninger Landschap’, geeft gedetailleerde informatie over de natuur en het landschap. Beeld, interactiviteit, educatie en beweging staan hier centraal.

Tekst en foto’s: Geert Smit

no images were found

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.