..

Giezelbaargbloazers blij met nieuwe jassen van het Hesse Fonds

Foto: Bé Eelsing

VEELE – De Giezelbaargbloazers zijn deze week door de Stichting Gebroeders Hesse Fonds in het nieuw gestoken.

De leden van de Giezelbaargbloazers hebben allemaal een mooi blauw jack gekregen met hun embleem er op. Dit is mogelijk gemaakt door een donatie van de Stichting Gebroeders Hesse Fonds. Deze stichting werd in 1987 opgericht na het overlijden van de heer Wilke Roelf Hesse. Hij overleed op 93-jarige leeftijd, na een actief en arbeidzaam leven. De familie Hesse was een boerenfamilie met een lange traditie in Westerwolde.

De Stichting Gebroeders Hesse Fonds stelt zich ten doel de culturele belangen in de gemeente Vlagtwedde te bevorderen. De inkomsten van de stichting worden voornamelijk verkregen uit de verpachting van ca. 150 hectare landbouwgrond. Uit die opbrengsten worden subsidies verstrekt, met onder anderen als doel het subsidiëren van culturele activiteiten voor de dorpen Ter Apel, Sellingen en Vlagtwedde.

De Giezelbaargbloazers begonnen in 2005 met hun activiteiten. Ze  oefenen vanaf de eerste zaterdag in oktober tot Driekoningen in de boerderij “Eusinghe Arve” in Veele. Hun midwinterhoorns maken ze zelf. Naar Saksisch gebruik zijn zij alleen in de Adventstijd tot Driekoningen in de open lucht te horen.

Daarnaast verzorgen zij demonstraties van het hoorngebruik. Hierbij worden ook verhalen verteld. Op de eerste zaterdag van januari organiseren zij samen met Plaatselijk Belang Veele de Midwinterhoornwandeling, waar de laatste jaren tussen 1.000  en 1.500 mensen op af komen. De wandeling start bij de boerderij van de familie Joling, “Arve Broers”, in Oud Veele en voert over met waxinelichtjes en vuurkorven verlichte paden naar de Giezelbaarg. Onderweg is het geluid van de midwinterhoorns te horen en worden de deelnemers getrakteerd op spannende verhalen en een hapje en drankje.

Foto’s: Bé Eelsing

no images were found

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.