..

Giezelbaargbloazers te gast bij CBS De Zaaier

Foto: Bé Eelsing

VLAGTWEDDE – Vandaag waren leden van de Giezelbaargbloazers te gast bij CBS De Zaaier in Vlagtwedde.

Vroeger dachten de Germanen dat in de winter het licht niet meer terug zou komen. Daarom bliezen ze op midwinterhoorns om de duisternis te verdrijven. Tegenwoordig weten we beter. Toch leeft de traditie van het midwinterhoornblazen nog volop in Veele. Ieder jaar wordt vanaf het eerste Advent tot Driekoningen ’s avonds tussen vijf en zeven uur buiten op de midwinterhoorn geblazen.

Vanaf half oktober oefenen de leden van de Giezelbaargbloazers in “Eusinghe Arve “ in Veele. Ook verzorgen zij gastlessen op scholen, zoals in het begin van dit jaar bij de Ooster- en Westerschool in Bellingwolde.

Vandaag kwamen ze de leerlingen van CBS De Zaaier vertellen over de geschiedenis van het midwinterhoornblazen en over hoe de hoorns gemaakt worden. Op deze manier proberen de Giezelbaargbloazers de jeugd enthousiast te maken voor de traditie van het midwinterhoorn blazen. Ook werd op de midwinterhoorns en andere bijzondere instrumenten geblazen. Dit gebeurde in de klas, want buiten Adventstijd mag volgens de traditie niet in de buitenlucht op de hoorns worden geblazen.

Liefhebbers van een stevige wandeling houden, kunnen ieder jaar meedoen met de Midwinterhoornwandeling. Er wordt dan ongeveer 5 kilometer door de prachtige omgeving gewandeld. Onderweg worden de deelnemers getrakteerd op muziek door de Giezelbaargbloazers uit Veele.

Dit evenement vindt dit jaar voor de verandering op een vrijdagavond plaats en wel op vrijdag 6 januari. Volgens traditie moet de wandeling plaatsvinden op de eerste zaterdag van januari, maar dat valt dit jaar na Driekoningen. Het evenement, wat georganiseerd wordt door Plaatselijk Belang Veele, trekt ieder jaar tussen 1200 en 1500 deelnemers. De wandeling wordt dan voor de tiende keer gehouden. De organisatie wil er een feestelijk tintje aan geven.

De start is tussen 19.00 en 20.00 uur aan de Veelerweg 19 in Veele bij de Fam. J. Joling. Deelname is gratis.
Na de wandeling kunt u gebruik maken van de versnaperingen. Stevig schoeisel is aanbevolen. (Eventueel een zaklamp)

Foto’s: Bé Eelsing. Klik HIER voor alle foto’s.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.