..

Giezelbaargbloazers uit Veele blazen Adventtijd aan

Foto: Bé Eelsing

VEELE – Vanmiddag bliezen de Giezelbaargbloazers uit Veele de Adventtijd aan.

Vandaag op de Eerste Adventzondag bliezen de Giezelbaargbloazers uit Veele de Adventtijd aan. Tot Driekoningen, op 6 januari, mogen ze volgens traditie tussen vijf en zeven uur ’s avonds buiten op hun midwinterhoorns blazen. Vroeger dachten de Germanen dat in de winter het licht niet meer terug zou komen. Daarom bliezen ze op midwinterhoorns om de duisternis te verdrijven.

Vanmiddag verzamelden  leden van de Giezelbaargbloazers en zo’n 25 belangstellenden zich bij de Giezelbaarg. Daar droegen Jan Bossen en Frits Koops vijf gedichten voor. Uiteraard werd er ook op de midwinterhoorns geblazen.

Liefhebbers die van een stevige wandeling houden, kunnen op vrijdag 6 januari meedoen met de Midwinterhoornwandeling. Er wordt dan ongeveer 5 kilometer door de prachtige omgeving gewandeld. Onderweg worden de deelnemers getrakteerd op muziek, gemaakt door de Giezelbaargbloazers uit Veele.

Volgens traditie moet de wandeling plaatsvinden op de eerste zaterdag van januari en vóór Driekoningen. Dit jaar valt de eerste zaterdag op 7 januari, vandaar dat voor deze keer is uitgeweken naar de vrijdagavond om de wandeling plaats te laten vinden.

Het evenement, wat georganiseerd wordt door Plaatselijk Belang Veele, trekt elk jaar tussen 1200 en 1500 deelnemers. De wandeling wordt 6 januari voor de tiende keer gehouden. De organisatie wil er een feestelijk tintje aan geven.

De start is tussen 19.00 en 20.00 uur aan de Veelerweg 19 in Veele bij de Fam. J. Joling. Deelname is gratis.
Na de wandeling kunt u genieten van diverse versnaperingen. Stevig schoeisel is aanbevolen. (Eventueel een zaklamp meenemen)

Foto’s/video: Bé Eelsing.

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.