..

Lutje Winter Welvaart strijkt neer in Appingedam

Foto ingezonden door Dirk van Nieuwpoort

APPINGEDAM – De oude binnenstad van Appingedam vormt zaterdag 10 december voor de derde keer het decor voor de manifestatie Lutje WinterWelVaart. Een keur van het varend erfgoed van Groningen zal die dag aan de kade aanleggen.

Rondom de kerk is een kerstmarkt, maar een die net even anders is. Vanuit houten huisjes en kraampjes worden spullen te koop aangeboden die passen bij de tijd van het jaar. Op de kerstmarkt zweven de geuren van allerlei feestelijke hapjes en drankjes.

Liefhebbers van de schone kunsten kunnen die dag terecht in de Nicolaïkerk waar een tentoonstelling ‘Kunst in de Kerk’ is ingericht door Greet en Henk Dijkstra. Veertig kunstenaars tonen hier hun werk. De theatergroep The Dickens Family brengt de sfeer van het negentiende eeuwse Engeland, zoals door Charles Dickens beschreven, naar Appingedam. Armstrong’s Patent treedt op met Shanties & Seasongs. Singer songwriters zoals, Tamar Tanasale, Eva Waterbolk, Lars Koehoorn, Sascha Bruinsma zingen liedjes over ‘niets’ en het duo Loctup Together uit Engeland brengt folk songs.

Dan hebben we nog de bekende Groningse zanger Erwin de Vries, de groep Roaring Fifties, Act of Mutiny, Stuart Pendrill met folk- en seasongs, een levende kerstboom en de Swinging Santa’s (Dixieland) en The Next generation het jeugdorkest van DSHO. Dansstudio Tapila2 komt workshops geven voor de allerkleinsten en dansvoorstellingen. Tevens kan er geknutseld worden aan boord van de knutselboot waar ook Anna Robijn zit om de kinderen te schminken.

In de Dijkstraat staat een chalet van waaruit het publiek wat lekkers aangeboden wordt. Het koor Popcorn treedt op en het straatbeeld wordt opgevrolijkt door de Kerstman die in zijn arrenslee door het centrum rijdt. Kinderen mogen met de Kerstman op de foto.

In de Verhalen van Groningen wordt de bijzondere maritieme geschiedenis van de provincie Groningen verteld. Bijzondere buitenexposities vertellen over het ontstaan van de scheepvaart, handel en visserij maar ook over de onderbelichte keerzijde, het slavernij verleden van Groningen. Hoe zag ons maritieme verleden eruit en welke sporen zijn er vandaag de dag nog zichtbaar?

Lutje WinterWelVaart is op 10 December van 11.00 tot 22.00 uur te bezoeken en alles is gratis toegankelijk!
Het ‘grote’ WinterWelVaart is van 16 tot en met 18 december in Groningen gevolgd door een editie op 28 december in Winschoten.

Ingezonden.

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.