..

RTV Noord maakt opnames bij de Giezelbaargbloazers

Foto: Bé Eelsing

VEELE – Vanmorgen maakte een tv ploeg van RTV Noord opnames bij de Giezelbaargbloazers.

Vanaf de eerste Adventzondag, dit jaar op 27 november, tot Driekoningen, op 6 januari, blazen de Giezelbaargbloazers volgens traditie tussen vijf en zeven uur ’s avonds buiten op hun midwinterhoorns. Vroeger dachten de Germanen dat in de winter het licht niet meer terug zou komen. Daarom bliezen ze op midwinterhoorns om de duisternis te verdrijven.

Vanmorgen verzamelden leden van de Giezelbaargbloazers zich bij de boerderij van Harm Tammes in Veele. Daar maakte RTV Noord opnames. Vrijdagavond om zeven uur geven de blazers uit Veele een demonstratie bij camping De Iembarg in Jipsingboertange. Ook dan is RTV Noord van de partij. De beelden worden rond de kerstdagen uitgezonden, de exacte datum is nog niet bekend.

Midwinterhoornwandeling

Liefhebbers die van een stevige wandeling houden, kunnen op vrijdag 6 januari meedoen met de Midwinterhoornwandeling. Er wordt dan ongeveer 5 kilometer door de prachtige omgeving gewandeld. Onderweg worden de deelnemers getrakteerd op muziek, gemaakt door de Giezelbaargbloazers uit Veele.

Volgens traditie moet de wandeling plaatsvinden op de eerste zaterdag van januari en vóór Driekoningen. Dit jaar valt de eerste zaterdag op 7 januari, vandaar dat voor deze keer is uitgeweken naar de vrijdagavond om de wandeling plaats te laten vinden.

Het evenement, wat georganiseerd wordt door Plaatselijk Belang Veele, trekt elk jaar tussen 1200 en 1500 deelnemers. De wandeling wordt 6 januari voor de tiende keer gehouden. De organisatie wil er een feestelijk tintje aan geven.

De start is tussen 19.00 en 20.00 uur aan de Veelerweg 19 in Veele bij de Fam. J. Joling. Deelname is gratis.
Na de wandeling kunt u genieten van diverse versnaperingen. Stevig schoeisel is aanbevolen. (Eventueel een zaklamp meenemen)

Foto’s, video: Bé Eelsing

 

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.