Gratis Reanimatie-estafette Bellingwolde

Foto ingezonden door Aaltjo Koster

BELLINGWOLDE – Op vrijdag 17 en zaterdag 18 maart organiseert Groningen HartVeilig (GHV) in samenwerking met Stichting Hartveilig Bellingwedde een reanimatie-estafette voor alle inwoners van de gemeente Bellingwedde, die zich als burgerhulpverlener aan willen sluiten bij het alarmeringsnetwerk HartslagNu.

Tijdens deze estafette leren deelnemers in één weekend reanimeren en hoe dit in de praktijk gebruikt kan worden. De estafette start op vrijdag 17 maart om 20.00 uur met een voorlichtingsbijeenkomst in Partycentrum “De Meet,” Dorpsplein 6, Bellingwolde. Tijdens deze avond komen alle aspecten van burgerhulpverlening aan de orde en wordt uitleg gegeven over het alarmeringssysteem HartslagNu. Niet alleen aankomend burgerhulpverleners maar ook ieder ander die geïnteresseerd is, is van harte welkom tijdens deze avond.

Gratis reanimatie/AED-cursus
Zaterdag 18 maart van 9.00 tot 12.00 uur is er een reanimatie/AED-cursus waarin deelnemers leren reanimeren. Vanaf 13.00 uur beginnen de 6-minutentrainingen. Op verschillende locaties in de buurt van “De Meet” liggen reanimatiepoppen. Bij elke pop is een instructeur en een Lotus slachtoffer aanwezig. Tijdens deze training wordt een echte oproep zo realistisch mogelijk nagebootst. Zo kunnen deelnemers ervaren hoe het is om binnen 6 minuten een reanimatie op te starten en samen te werken met andere burgerhulpverleners. Rond 15.00 uur is de afsluiting van de estafette met de uitreiking van de certificaten en reanimatiehesjes aan de deelnemers.

Reanimatie cruciaal
De hulpverlening in de eerste 6 minuten is bij een hartstilstand cruciaal voor de overlevingskansen. GHV zoekt daarom zoveel mogelijk burgers die in hun eigen omgeving opgeroepen kunnen worden. Burgerhulpverleners die aangemeld zijn bij HartslagNu krijgen in geval van een reanimatie bij hen in de buurt van de 112-meldkamer gelijktijdig met de ambulance een oproep. Zij kunnen dan direct naar het slachtoffer om de reanimatie te starten. Er zijn inmiddels meer dan 5.500 vrijwilligers in de provincie Groningen.

Informatie en contact
Meer informatie is te vinden op de website http://planning.groningenhartveilig.nl/activit…/estafette/41 Contactpersoon voor deze estafette is Aaltjo Koster van GHV, 06-10197267.
www.bellingweddehartveilig.nl is te raadplegen omtrent de lokale initiatieven.

Aanmelden.
Inwoners die zich als burgerhulpverlener willen inzetten voor een hartveilige buurt, kunnen zich voor de reanimatie-estafette aanmelden via www.groningenhartveilig.nl/aanmelden/reanimatie-estafette. Aanmelden kan tot en met 11 maart.
Inwoners die al in het bezit zijn van een geldig certificaat, kunnen er voor kiezen alleen de voorlichting te volgen en mee te doen aan de 6-minutentraining.
De estafette, inclusief lunch, is gratis.

Bron: Stichting Bellingwedde Hartveilig