..

Giezelbaargbloazers blij met wilgentakken

Foto: Bé Eelsing

WEDDERBERGEN – Donderdagochtend hebben medewerkers van Staatsbosbeheer, samen met een aantal vrijwilligers en leden van de Giezelbaargbloazers, de wilgensingel langs de Westerwoldse Aa bij de camping in Wedderbergen gesnoeid.

Een paar weken geleden zijn bij Staatsbosbeheer Westerwolde twee nieuwe vrijwilligersgroepen gestart, waaronder een groep in Westerwolde noord. Zij zijn momenteel hard aan het werk in De Gaast (langs de Westerwoldse Aa). Hier verwijderen ze opslag en knotten de wilgen. De wilgen hebben achterstallig onderhoud waardoor het hout wat eraf moet nu vrij dik is.

Bé Glazenborg, lid van de Giezelbaargbloazers, loopt vaak langs de Westerwoldse Aa. Hij zag dat er wilgen stonden waaraan geschikte takken zaten om een mooie hoorn van te maken. Het is lastig om de juiste dikte en  kromming in takken te vinden en precies op deze plek zaten ze aan de bomen.

Hij zocht contact met Staatsbosbeheer. Dit heeft er toe geleid dat hij samen met een aantal leden van de Giezelbaargbloazers donderdag drie mooie takken kon afzagen.
De Giezelbaargbloazers hebben het plan opgevat met een groepje deze midwinterhoorns zelf helemaal van begin tot eind te maken.

Hier hebben ze nog even de tijd voor want het hout moet eerst een half jaar drogen. Vervolgens wordt de tak doormidden gezaagd en de beide delen uitgehold. Daarna worden de delen weer aan elkaar “geplakt”. Pas op zondag 3 december, de eerste Adventzondag, mogen ze hun nieuwe midwinterhoorns buiten laten horen.

De foto’s bij dit artikel zijn donderdagochtend gemaakt. Uit respect voor Geert Kruize, een van de oprichters van de Giezelbaargbloazers, publiceren wij het vandaag. De heer Kruize is op 5 februari op 76 jarige leeftijd overleden. Hij werd gisteren in Veele begraven.

Foto’s: Bé Eelsing en Jan Bossen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.