Gemeenten Stadskanaal en Pekela zeggen ja; Veendam houdt voet bij stuk bij gemeentelijke herindelingen

Foto: Geert Smit

GEMEENTEN PEKELA, VEENDAM, STADSKANAAL – De gemeenten Pekela en Veendam hebben ja gezegd tegen de herindeling. De gemeente Veendam houdt voet bij stuk.

Vanavond werd tijdens de gemeenteraadsvergaderingen in Veendam, Oude Pekela en Stadskanaal gestemd over de gemeentelijke herindeling.

In Oude Pekela kreeg de SP de fractie Samen Voor Pekela (SVP) niet aan zijn kant. Hierdoor ontstond een meerderheid die voor de fusie is met de gemeenten Veendam en Stadskanaal. 

In Stadskanaal was al een meerderheid voor de fusie en dat bleef vanavond ook zo.

In Veendam waren de kaarten anders geschud.  Daar spraken GB, SP , VUK en VVD zich uit tegen herindeling. Voorlopig lijkt hiermee de fusie van de drie gemeenten van de baan.

De raadsvergadering van de gemeente Pekela werd live op Radio Westerwolde uitgezonden. U kunt dit binnenkort terugluisteren op Radio Westerwolde Gemist. Kijk bij Innerlijk Westerwolde van 28 februari 19.00 uur.

Hieronder een ingezonden aanvulling geschreven door Geert Smit die namens Radio Westerwolde bij de raadsvergadering in Oude Pekela aanwezig was.

Hopeloze missie SP Oude Pekela tegen herindeling.

Naast Pim Siegers, fractievoorzitter SP, waren er twee insprekers, mevr Damhof en de heer van der Ploeg, die een vurig pleidooi hielden voor het zelfstandig blijven van de gemeente Pekela.

Het was bij tijden bij het uitspreken van de stemverklaringen best een beetje grimmig, er werden over en weer wat beschuldigingen geuit.
Vooral SP sprak hun teleurstelling en frustratie uit over de in hun ogen gewijzigde opstelling van o.a. hun coalitiegenoten, eerst tegen een herindeling en nu voor.
Vooral ChristenUnie, die Pim Siegers verweet dat hij onfatsoenlijk gedrag vertoonde tegen de makers van het rapport. (Berenschot,) en Groenlink werden stevig aangepakt door Pim Siegers.
Echter met de uitslag van de stemming in Veendam is dit traject (voorlopig) gesloten en zal er dus geen samenvoeging van de gemeenten Stadskanaal, Veendam en Pekela zijn.

Foto’s: Geert Smit


 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.