Prijzen Grunneger Schriefwedstried tijdens gezellige Westerwoldse avond uitgereikt

Foto: Catharina Glazenburg

BELLINGWOLDE – Zaterdagavond maakten wethouders Lea van der Tuin van Bellingwedde en GinyLuth van Vlagtwedde de winnaars van de 22e Grunneger Schriefwedstried en de mooiste Westerwoldse woorden bekend. Dit deden ze tijdens de Grunneger Laidjesoavend in partycentrum De Meet in Bellingwolde. 

De jaarlijks terugkerende Schriefwedstried tijdens de Grunneger Weke leverde ook dit jaar weer veel schrijvers op die zich inzetten voor de ‘Grunneger toal’. In totaal zijn er veertien gedichten en twintig verhalen ingezonden. Volgens de jury kunnen alle schrijvers hun gevoelens in hun eigen ‘Grunneger toal’ prachtig verwoorden.

De 1e prijs in de categorie  ‘gedichten’ was voor  Jan Hoiting uit Groningen voor het gedicht ‘Ik lig mit die’. De 2e prijs ging naar  Wendy Wilts uit Ter Apel voor het gedicht ‘Vrumd volk’ en de 3e prijs was voor Rita Pleszynski-Potze voor haar gedicht ‘Allineg’.

In de categorie verhalen was de 1e prijs voor Harma Waalkens-Timpener uit Vlagtwedde met het verhaal ‘Òfstubben’. De 2e prijs  werd uitgereikt aan Fenny Middelkamp uit Vriescheloo voor ‘Op struun’ en de 3e prijs ging naar het verhaal ‘De feestoavend’ van Geert Katuin uit Vlagtwedde.

Het gedicht en het verhaal met de eerste prijs werden voorgelezen door jurylid Wia Jager. Alle ingezonden verhalen en gedichten zijn gebonden in een boekwerkje, met illustraties van Klaas Jacob Duit.

Mooiste Westerwoldse woorden
Een nieuw onderdeel van de Grunneger Weke is de verkiezing van het mooiste Westerwoldse woord. Inwoners van Westerwolde mochten de afgelopen weken stemmen op hun mooiste Westerwoldse woord. Meer dan 100 woorden kwamen er binnen, waaronder een aantal prachtige ‘oude’ Westerwoldse woorden, maar ook veel ‘Grunneger’ woorden die niet specifiek Westerwolds zijn. De jury, bestaande uit wethouders Lea van der Tuin en Giny Luth, Wia Jager en Hielke de Roo, heeft uiteindelijk drie winnaars aangewezen.
De 1e prijs was voor mevrouw Truus Engels-Nobbe uit Sappemeer. Zij heeft gewonnen met de zin: Doe bist ja zo’n strinte (mager lelijk), zit nait zo te plierkern (kieskauwen). Doe zugst der ja al zo hoamel (mager) oet. De 2e prijs was voor Ina Middelkamp uit Ter Apelkanaal. Zij stuurde ook het woord ‘hoamel’ in. De 3e prijs was voor de heer H.F. Korvemaker uit Blijham met het woord: ‘Pippern’ (tintelen)

Muzikale ondersteuning
De feestelijke prijsuitreiking werd gepresenteerd door Alex Vissering en muzikaal ondersteund door de Stroatklinkers en het koor de Westerwoldse Wichter. 

Ook werd stilgestaan bij het overlijden op 22 oktober van de winnaar van de Cultuurprijs van de gemeente Vlagtwedde:  Reint Meins.  De heer Meins stuurde meer dan 20 jaar verhalen in voor de Schriefwedstried. Ook dit jaar deed hij postuum mee. Tijdens zijn ziekte schreef hij zijn laatste verhaal en gaf dit aan zijn broer Jan Hendrik, met het verzoek het in te zenden voor de Schriefwedstried. 

Het verhaal viel niet in de prijzen, maar werd zaterdagavond als eerbetoon aan de schrijver door zijn broer voorgelezen. 

Voor de Grunneger Laidjesoavend waren alle kaarten verkocht. De aanwezigen genoten van de muziek en de verhalen en gedichten. Als afsluiting werd staand het Grunnegs Laid gezongen.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Klik HIER voor alle foto’s