Basisscholieren in Groningen trekken aan de bel tijdens actie Liliane Fonds

Foto: Liliane Fonds

REGIO – Ruim 300.000 basisscholieren in Nederland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika doen op 22 maart mee aan de jaarlijkse actie ‘Wij trekken aan de bel’. Ook kinderen in Groningen laten zich horen. Met één minuut herrie vragen ze aandacht voor 22,5 miljoen leeftijdgenoten met een handicap op de armste plekken van de wereld die nu niet naar school kunnen.

In ontwikkelingslanden hebben 65 miljoen kinderen in de schoolleeftijd (6-17 jaar) een handicap. De helft van hen volgt geen onderwijs. In de armste landen gaat slecht 1 op de 10 kinderen met een beperking naar school. De ‘herrieschoppers’ roepen beleidsmakers en anderen met invloed op om hier iets aan te doen.

1100 scholen
‘Wij trekken aan de bel’, een initiatief van het Liliane Fonds, is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een internationaal evenement. In Nederland komen kinderen op bijna 600 scholen in actie. In Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn dit er bij elkaar meer dan 180.000 op 500 scholen. Ook in Groningen doen tal van scholen mee aan ‘Wij trekken aan de bel’. 

Bekende Nederlanders
Ook bekende Nederlanders en wethouders zetten zich in op 22 maart. In Groningen is dit onder meer wethouder Bakker in Aduard. Elders in Nederland versterken onder meer Jan Slagter, Marlou van Rhijn, Esther Vergeer, Minke Booij, Jaap Jongbloed en Jetta Klijnsma de ‘herrieschoppers’ op een school.

Petitie en rapport
Een van de scholen die meedoet aan de actie, is de Daltonschool in Honselersdijk bij Den Haag. Daar biedt het Liliane Fonds aan Tweede Kamerleden van verschillende partijen een petitie en een rapport aan. Beide dragen dezelfde boodschap uit: “Help wereldwijd ook elk kind met een handicap naar school en laat kinderen mét en zónder handicap samen leren.” Hoofdconclusie van Enabling Education. Steps Towards Global Disability-Inclusive Education – het rapport dat het Liliane Fonds onlangs publiceerde – is dat inclusief onderwijs een belangrijk instrument is om de vicieuze cirkel van armoede en handicap te doorbreken. Met dit voor ogen doet het Liliane Fonds in het rapport aanbevelingen aan de toekomstige regering.

Ook in Afrika, Azië en Latijns-Amerika roepen partners van het Liliane Fonds hun overheden op om hun verplichtingen na te komen en kinderen met een handicap te verzekeren van toegang tot kwalitatief goed onderwijs. Meerdere organisaties is Nederland ondersteunen de petitie en het rapport van het Liliane Fonds.

Liveverbinding met Kameroen
Op de Daltonschool in Honselersdijk is er tijdens de actie een liveverbinding met een inclusieve school in Kameroen. Daar schopt Kindercorrespondent Tako Rietveld samen met de leerlingen herrie voor het goede doel. Alle deelnemende scholen kunnen online ‘meekijken’.

Ingezonden.