De Grote Rekendag in Onstwedde

Foto: CBS De Rank

ONSTWEDDE – Vandaag deden CBS De Rank en UBBO Emmius in Onstwedde mee met de Grote Rekendag.

Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen (groep 1 t/m 8) die helemaal in het teken staat van rekenen. In Onstwedde deed ook het voortgezet onderwijs mee. Het doel van de Grote Rekendag is kinderen onderzoekend te laten rekenen; want zelf ontdekken levert inzicht op. En niet onbelangrijk: het maakt rekenen leuk!

De sportzaal De Bast in Onstwedde was vandaag omgetoverd tot een gezellig dorp, met een dorpsplein in het midden en verschillende straten er omheen. Elke groep (3 t/m 8a en 8b) hoorde bij een straat van het dorp. De kinderen van de groep waren de ‘huizen’ die langs de straten stonden. Maar ze wisten bij binnenkomst niet welk huisnummer ze waren. Die stonden in de vorm van een som op een papier. Deze som moest het kind dus eerst uitrekenen en het antwoord (=huisnummer) met dikke stift op de achterkant zetten. Daarna moesten ze op volgorde gaan staan in hun straat.

Op het moment dat alle huizen goed stonden kwamen de kleuters in beeld. Ze gingen namelijk post bezorgen in het dorp. Als de envelop goed bezorgd is, gaan de kleuters terug naar het dorpsplein. Het ‘huis’ dat een envelop had gekregen, maakte deze open en bracht de inhoud én de lege envelop naar de grote muur tegenover de tribune. Hier werd de openingszin: De Grote Rekendag in Onstedde op de Bast is geopend! gevormd.

Vervolgens ging elke groep de hele dag aan de slag met Meten, Bewegen en Construeren. De kleuters waren met allerlei materiaal aan het bouwen en getallen lijfelijk aan het ervaren. In de middenbouw werden plattegronden en meetkundige constructies gemaakt. In de bovenbouw werd een maquette van een dorp op juiste schaal gemaakt.

U vindt meer over de Grote Rekendag op deze site.

Ingezonden door CBS De Rank

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.