Koninklijke Onderscheiding voorde heer J.J. Spanninga uit Ter Apel

Foto: Jans Velthuis

SELLINGEN – Vanmiddag werd in de raadszaal van het gemeentehuis in Sellingen de heer J.J. Spanninga uit Ter Apel op zijn negentigste verjaardag Koninklijk onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Spanninga is vanaf 1990 tot heden vrijwilliger bij de werkgroep ‘Neergestorte
Lancaster 1943 in Ter Apel’. Hij was betrokken bij een tentoonstelling en een film over de gebeurtenissen omtrent het neerstorten van een Britse Lancaster ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Ook ontwierp hij, als lid van de werkgroep ’70 jaar bevrijding Ter Apel’ twee jaar geleden fietsroutes die langs plekken voeren waar kan worden stilgestaan bij gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.

Daarnaast zette de heer Spanninga zich in om de enige overgebleven barak van het
Kamp De Beetse te renoveren en toegankelijk te maken voor het publiek. Hiervoor zocht hij de samenwerking met de gemeente en stelde hij een werkgroep samen. In de Tweede Wereldoorlog werden er joden en dwangarbeiders gevangen gehouden en na de oorlog diende het enige jaren als interneringskamp voor SS’ers en NSB’ers. De barak was sterk vervallen en dreigde in 2011 zelfs in te storten. Mede dankzij de inzet van de heer Spanninga is de barak gerestaureerd en doet deze nu dienst als museum.

De heer Spanninga wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd.

Hij  werd vanmiddag met een smoes naar het gemeentehuis in Sellingen gelokt. Op het moment dat hij samen met burgemeester Leontien Kompier de raadszaal binnenliep begonnen zijn familieleden en vrienden voor hem te zingen. De heer Spanninga dacht dat iedereen in het gemeentehuis was gekomen vanwege zijn 90ste verjaardag en was dubbel verrast toen hij door de burgemeester de Koninklijke Onderscheiding opgespeld kreeg.

Ingezonden.

Foto’s: Jans Velthuis