Motorgebrul en geur van verbrand rubber bij Internationaal Nederlands Kampioenschap Ovalracing

Foto: Huisman Media

TER APEL – Na een lange winterstop was zondag het motorengebrul en de geur van verbrand rubber weer waar te nemen zijn in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel.

Zondag ging de spectaculaire opening van alweer het 39e ovalracingseizoen van start. Het internationale Nederlands kampioenschap Ovalracing wordt net als in voorgaande jaren over zes wedstrijddagen verreden in het autosportstadion “De Polderputten”. Na vijf wedstrijddagen staan de finales in het eerste weekend van oktober op het programma.

Schlüter Motorsport Juniorenklasse
Om de jonge generatie talentvolle coureurs de kans te geven zich te ontwikkelen, middels laagdrempelige autosport is de leeftijdgrens voor de juniorenklasse binnen het ovalracen aangepast naar 11 jaar. In standaard straatauto’s die qua veiligheid helemaal aangepast zijn aan het racen op een oval, met maximaal 1000cc, gingen deze jonge coureurs met elkaar de strijd aan.

De uitslag was als volgt:
1. Mike Wempe
2. Jarno Emming
3. Mathijs van Veen
4. Fabian Baer
5. Teun Commandeur
De BMW 325i Cup is de laatste jaren een van de meeste populaire klasses bij de deelnemers van het ovalracen. Door de bijna identieke auto’s maken vooral de capaciteiten van de coureurs het verschil in de wedstrijd. Naast de punten voor het Nederlands kampioenschap zullen de coureurs op donderdag 25 mei gaan strijden om de Gouden Helm titel. Daarnaast is deze klasse ook terug te vinden op het circuit in Lelystad.

De uitslag was als volgt:
1. Allard Boes
2. Iwan Heins
3. Eq. Veldkamp/Zwiep
4. Kevin Zwiep
5. Roelf Huisman
In de Standaard 1400 klasse zagen we eind van het afgelopen seizoen Marco Bontjer uit Valthermond en Rene Dijkstra uit Ter Apel in de Standaard 1400 klasse hun debuut maken. Zij wisten direct goede resultaten te behalen en kunnen met die resultaten in het achterhoofd wellicht een rol gaan spelen in de strijd om het NK kampioenschap in 2017. Stefan Arends uit Roswinkel, die afgelopen seizoen nog met een ruime voorsprong de titel wist binnen te slepen, moest dus alle zeilen bij moeten zetten om zijn titel te kunnen prolongeren.

De uitslag was als volgt:
1. Stefan Arends
2. Marco Bontjer
3. Alfred van Klinken
4. Johannes Bonnarens
5. Jelmer Tromp
In de Standaardklasse 2000 waren het afgelopen seizoen vele spannende gevechten te zien. Dit seizoen mengen zich nog meer coureurs in de titelstrijd. Danny Bos uit Ter Apel verscheen met een compleet nieuw opgebouwde auto aan de start en Jordan Wolters uit Raalte en Kevin Mosterd uit Wijhe gingen de uitdaging aan een gooi te doen naar de Nederlandse titel.

De uitslag was als volgt:
1. Eq. Zwiep
2. Michel van der Zwaag
3. Jordan Wolters
4. Danny Bos
5. Eq. Bos/Groen

Het 2.0 Hotrod seizoen staat in het teken van het Europees Kampioenschap in Ter Apel
De rechtsgestuurde bolides van de 2.0 litre Hotrods, die tevens in tegenstelling tot de andere klasses rechtsom hun races rijden, verschenen al weer voor het vierde seizoen aan de start. Deze klasse, die zijn oorsprong kent in Groot Brittannie is dan ook succesvol overgewaaid. Een nauwe samenwerking met Britse Ovalracing promotor Spedeworth Motorsports is hier mede debet aan. De klasse die in 2014 werd opgericht kent inmiddels meer dan 20 deelnemers in Nederland en Duitsland.

De uitslag was als volgt:
1. Dave Leech
2. Dirk Albrecht
3. Martijn Vowinkel
4. Niklas Klaka
5. Christian Baer

De snelste mannen op de oval vinden we in de National Hotrod klasse. Hier was de uitslag als volgt:

1. John v/d Bosch
2. Mark Teuben
3. Johan Sanders
4. Christian Simon
5. Reimon Bos

De Superklasse en Sportklasse zijn vanaf dit jaar ondergebracht in de SuperRods. Afgelopen seizoenen reden beide klasses al samen hun wedstrijden. Maar mede op verzoek van de coureurs wordt er nu gewoon 1 startopstelling gemaakt met alle Sport- en Superklasse coureurs door elkaar. Er zal 1 overall-Nederlandskampioenschap SuperRods zijn, maar daarnaast ook een kampioenschap voor de divisie Sport en divisie Super.

De uitslagen:

Sportklasse
1. André de Boer
2. Theo de Boer
3. Dickie Vos
4. Edward Jan Walsma

Superklasse
1. Erwin v/d Meer
2. Niek Damstra
3. Haci Odemis
4. Rene Zurhausen

Superrods
1. Andre de Boer
2. Theo de Boer
3. Niek Damstra
4. Erwin v/d Meer
5. Edward Jan Walsma

De volgende wedstrijden zijn op Hemelvaartsdag, 25 mei.

Foto’s: Huisman Media