Vesting Spectaculum: weer een hele belevenis voor jong en oud

BOURTANGE – Zaterdag trok de groep Fogelvrei de vesting Bourtange binnen, om het wiel der tijd terug te draaien en er een historisch spektakel te organiseren. Tientallen ambachtslieden, muzikanten en kampementen uit oude tijden bevolken dit weekend de vesting.

De bezoekers kunnen dit weekend meekijken over de schouders van een smid, een leerbewerker, een bereider van kruidenmengsels, een zilver- / goudsmid en heel veel anderen. Er is een groots middeleeuws cultuurspektakel met muziek, dans, middeleeuwse activiteiten voor kinderen en typische karakters uit vervlogen tijden.

Op de bastions en weiden langs de grachten wordt de tijdreis heel erg tastbaar. Talloze kampementen laten zien hoe men vroeger leefde. Ridders, musketiers en marketenders laten de Middeleeuwen herleven. Het publiek mag vrij een kijkje nemen in de kampementen, die rondom de grachten opgesteld staan. Zowel op het Marktplein als voor de kerk staan podia waar doorlopend optredens zijn van acteurs en muzikanten, zoals van The Inspirational North, een muzikale samenwerking van Yvonne Swarts (Westerwolde) en Coos Grevelink (Balloërveld). Zaterdag was het hun live-debuut.

Ook voor kinderen is er veel te beleven. Zo kunnen zij o.a. boogschieten, pannenkoeken bakken, schminken en meedoen aan het rattenspel. Op de markt worden allerlei spullen aangeboden en voor de inwendige mens zijn diverse versnaperingen te koop. Ook op de twee gezellige terrassen op het Marktplein is het goed vertoeven.

Bij de Sikkepit zijn  uilen van Het Sperwernest te bewonderen en een tochtje met een kano over de grachten behoort ook tot de mogelijkheden.

Even werd het publiek vanmiddag teruggezet in het heden toen een ambulance de vesting kwam binnen rijden. In de vesting was volgens een omstander iemand gevallen en had daarbij zijn voet bezeerd. Dames van EHBO Vlagtwedde verleenden eerste hulp, waarna de onfortuinlijke bezoeker voor onderzoek naar het ziekenhuis werd gebracht.

Ook zondag is het Vesting Spectaculum  van 11.00 tot 18.00 uur te bezoeken.  Klik HIER voor meer informatie.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Klik HIER voor alle foto’s.

Video: Jan Glazenburg