In beeld: Open Monumentendagen 2017

Foto: Astrid Lüürssen

WESTERWOLDE – Dit weekend was het Open Monumentendag. De opening vond vrijdagavond plaats in ’t Kruispunt in Vlagtwedde.

Vrijdag 8 september was de aftrap van de laatste Open Monumentendagen in de gemeente Bellingwedde/Vlagtwedde. Volgend jaar zijn we officieel Westerwolde.

De voorzitter, Astrid Lüürssen van het comité Open Monumentendagen Westerwolde, (al wel samen) mocht de wethouder van de gemeente Vlagtwedde, Giny Luth, welkom heten in het Kruispunt te Vlagtwedde. De wethouder kwam aangereden in een mooie oude koets (van de fam. Wubs) met twee Haflingers er voor. De wethouder uit Bellingwedde, Bart Huizing, moest vanwege ziekte op het laatste moment afhaken. Daardoor kon de wethouder van Vlagtwedde alvast een voorsprong maken op volgend jaar door als wethouder beide gemeenten te vertegenwoordigen.

Samen met Westerwolder Wietse (de Roo), de dorpsomroeper mocht Giny Luth de Open Monumentendagen in Westerwolde inluiden.

Vervolgens mocht Instru-voca (die speciaal voor deze avond hun repertoire wat had aangepast optreden zodat dit heel mooi aansloot op het thema: Boeren, burgers en buitenlui. Tussendoor werden door de leden van het comité Open Monumentendagen twee presentaties vertoond over de gemeente Vlagtwedde en Bellingwedde van vroeger. Dit alles mooi aan elkaar gepraat door Wietse Westerwolde.

Een mooie avond, die wel door wat meer mensen bezocht had kunnen worden.

Zaterdag en zondag kon men de monumenten in onze gemeente bezoeken: De foto’s beginnen met de kerk in Bellingwolde, daarna de kerk in Blijham. Vervolgens de molen in Vriescheloo en de kerk in Vriescheloo. Deze kerken hadden allemaal een tentoonstelling die met het thema te maken had en de omgeving waar de kerk staat.

Daarna de gemeentegrens over om naar Vlagtwedde te gaan waar vrijwilligers ook weer klaar stonden om bezoekers te ontvangen. Vervolgens ging de tocht naar Liroja waar men diverse oude ambachten kon bekijken, trekkers en een tentoonstelling over oud-Vlagtwedde. Vervolgens naar Sellingen waar de Stelmakerij en de kerk open waren. In de kerk had men oude rekeningen etc. tentoongesteld. Vervolgens naar Smederij Berndt en de molen Ter Haar in Ter Apel. Daarna naar Ter Borg waarvan de boerderijen van nr. 1 en 3 men de schuur kon bekijken en tekst en uitleg kreeg. Helaas had men de schaapskooi te vroeg dicht gedaan. Nog even een blik werpen in kamp de Beetse waar men ook niet te klagen had over bezoekers.

Toen weer de “grens” over naar Wedde, de burcht en restaurant Hongerige Wolf. Dit restaurant deed voor het eerst mee en is heel mooi geworden van binnen. In de burcht waren de vrijwilligers bijna klaar (het was ook tegen zes uur), dus morgen even terug komen om de nar die aanwezig was in vol ornaat te kunnen fotograferen. Ook de kerk in Wedde deed mee op deze dag.

Zondag naar Oudeschans in het Garniszoenskerkje, waar ook een tentoonstelling over het thema was en het museum. Daarna dan nog even terug naar de burcht waar de vrijwilligers even aan een lekker kopje soep zaten en om de nar Bouko in actie te zien.

Alle vrijwilligers die de monumenten bemenst hebben worden hartelijk bedankt voor hun inzet om al dat moois in onze gemeenten te laten zien.

Tekst en foto’s: Astrid Lüürssen, voorzitter OMD Westerwolde