Storm raast over het Noorden (BLOG)

Foto: Jan Glazenburg

GRONINGEN, DRENTHE – Momenteel raast er een zware storm over het Noorden. Het KNMI heeft code Oranje afgegeven. In de noord- en noordwestelijke kustprovincies, het Wadden- en het IJsselmeergebied komen vanmiddag zeer zware windstoten van meer dan 100 km/u voor. In het noordelijk kustgebied zijn windstoten tot circa 120 km/u mogelijk. In de namiddag en avond neemt de wind van het zuidwesten uit af.

Met de storm komen er ook meldingen van afgebroken takken en stormschade binnen. Zo waaiden er in Bellingwolde takken van de bomen langs de Hoofdweg en de Rhederweg. Gelukkig waren medewerkers van de gemeente snel ter plaatse om de rommel op te ruimen, zodat het verkeer weinig hinder van de takken ondervond. Ook in Smeerling lag een dikke tak op de weg en een boom die in het kader van de verbreding van de N366 tussen Veendam en Nieuwe Pekela was verplaatst lag om. In Winschoten waaide een dixie om en in Blijham waaide in de omgeving van de Omloop een grote tak van een boom. Deze kwam pal achter een moeder en haar twee kinderen terecht. Zij kwamen met de schrik vrij. Ook op de Oogstweg in Oude Pekela lag een dikke tak op de weg.
Bij een woning aan de Veemstedein Oude Pekela braken schilders uit voorzorg hun steiger af en eerder vandaag werd aan de Prins Mauritsstraat door de brandweer een steiger afgebroken.
Het treinverkeer tussen Groningen en Roodeschool stopt bij Usquert vanwege een boom op het spoor. De passagiers worden met bussen vervoerd.

Ook in Ter Apel en Ter Apelkanaal vlogen de takken van de bomen.

Ook Stadskanaal werd woensdag de gehele dag geteisterd door de storm die de naam Sebastian kreeg. In heel Nederland en vooral in de kustgebieden ging het
flink te keer met de eerste herfststorm van dit jaar tot windkracht 10 met uitschieters van windvlagen tot 100 km/p. In de gemeente Stadskanaal werden veel bomen omver geblazen en geknakt. Aan o.a. de Poststraat, Navolaan, Molenwijk, Floralaan (Msk), en in diverse andere straten in de wijken lagen veel afgeknapte takken en veel bladeren. Wat voor meer schade er verder nog is ontstaan in de gemeente is niet bekend. Firma Lokken had een drukke dag om alle bomen ter plaatse in stukken te zagen en versnipperen plus de stammen gelijk mee te nemen op een oplegger.

Foto’s zijn ook ingezonden door Jeroen W., Daniek, Marjon en Miranda N. waarvoor dan

Ook in Drenthe gaat het flink tekeer. Bij een school aan de Derksweg in Klazienaveen waaide een boom op twee auto’s. De vrouw die bij de school in de auto zat te wachten is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. Inzittenden van de tweede auto bleven ongedeerd. Het treinverkeer tussen Hoogeveen en Groningen kwam twee uur stil te liggen doordat bij Hoogeveen een grote boom tegen een trein waaide. Er raakte niemand gewond.

Foto’s van stormschade zijn welkom via redactie@westerwoldeactueel.nl

Foto’s: Jan Glazenburg, R Stel, Johan de Boer en ingezonden door Ronny 112Regioflits