Album verbouwing historische boerderij Bellingwolde weer uitgebreid (Update)

Foto: Jan Doornkamp

BELLINGWOLDE – De metamorfose van een oude vervallen boerderij naar een schitterend woonhuis vordert gestaag. In het album weer nieuwe foto’s van Jan Doornkamp.

Na jarenlang gesteggel is vorig jaar de vervallen boerderij aan de Hoofdweg in Bellingwolde verkocht aan Hilvert Sassen. De schuur in het pand doet dienst als ambachtelijke timmerwerkplaats, waar op ambachtelijk wijze kozijnen en deuren worden gemaakt.

Vroeger had het pand uit de 19e eeuw een agrarische bestemming. Dit duurde tot de jaren ’70. Daarna raakte het in verval. In de schuur werden aardappelen bewaard en in het vooreind, waar vroeger de deftige kamers waren, liepen paarden. Ook is het een tijd een kraakpand geweest.

De later aangebrachte gipsplaten en betimmering zijn nu weggehaald om de oude elementen weer in het zicht te laten komen en veel van het houtwerk in de woning, dat is verrot door lekkage en/of aangetast door houtworm wordt vervangen. Wat gerestaureerd kan worden wordt niet vervangen door nieuwe onderdelen.

Op dit moment staat de boerderij in de steigers. Er zijn nieuwe balken geplaatst en de gevel is gereinigd. Deze week worden er vloeren en wanden geplaatst. Voordat het eindresultaat van deze restauratie zichtbaar is zullen nog heel veel maanden verstrijken, maar uiteindelijk zal de boerderij aan de hoek van de Hoofdweg met de Oudeschanskerweg er weer in volle glorie bij staan.

Klik HIER voor ons artikel uit 2016

Jan Doornkamp volgt de verbouwing op de voet. We hebben vandaag weer nieuwe foto’s aan het album toegevoegd.

Foto’s: Jan Doornkamp