Al 25 jaar uitwisseling bij het Dollard College

Foto ingezonden door Inge van Gerven Dollard College

WINSCHOTEN – Deze week, tot en met vrijdag 17 november, zijn de uitwisselingsleerlingen uit verschillende landen (Duitsland, Polen, Japan, Italië en Finland) op bezoek bij leerlingen uit 4 en 5 vwo van vestiging Hommesplein-Stikkerlaan in Winschoten. Er is een programma waarin de 130 leerlingen gezamenlijk werken aan een thema: Hoe ziet de ideale school van de toekomst eruit?

De wereld is erg veranderd waardoor de manier waarop onderwijs gegeven wordt, mee verandert. De docent staat niet meer zo centraal als dat vroeger was. De leerlingen moeten tijdens dit project gaan nadenken hoe de school in de toekomst eruit moet zien. Dat gaan ze doen vanuit verschillende invalshoeken:
DESGIN: Hoe moet het gebouw er uit zien?, SCIENCE: Nadenken over de duurzaamheid van het gebouw, ECONOMICS: Wat heb je nodig om later succes te hebben op de arbeidsmarkt. Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? SOCIAL STUDIES: Kijken naar de effecten op de maatschappij. Ontstaat er een tweedeling?

De leerlingen gaan aan het eind van de week de resultaten van het project presenteren. Verder is het ‘International Cooking Festival’ onderdeel van het programma. De leerlingen maken nationale gerechten van hun eigen land en nemen dat dan mee naar school om van elkaar nieuwe dingen te proeven.

Bijzonder is, dat vestiging Hommesplein-Stikkerlaan al 25 jaar meedoet met de uitwisseling met andere landen. Het is destijds ontstaan door een enthousiaste docent Engels die toevallig hoorde dat een school uit Cardiff (Engeland) een partner zocht. Daar heeft de school direct ja op gezegd. Tijdens een conferentie in Brussel zijn er meer contacten gelegd. In de loop van de tijd zijn veel partnerlanden veranderd, maar Duitsland en Japan maken al jaren deel uit van het uitwisselingsprogramma. De school onderhoudt warme contacten met de uitwisselingsscholen. Het Dollard College wil hiermee leerlingen voorbereiden op een wereld die steeds internationaler wordt.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.