Verbouw voormalige aula Bellingwolde vordert gestaag

Foto: Jan Doornkamp

BELLINGWOLDE – De verbouw van de voormalige aula in Bellingwolde vordert gestaag.

De voormalige aula naast de Magnuskerk in Bellingwolde wordt verbouwd tot nieuw kerkelijk centrum. In juli heeft de protestantse gemeente in Bellingwolde de voormalige aula gekocht. Het gebouw, dat in de jaren zeventig werd gebouwd, was eigendom van de gemeente Bellingwedde. Het werd verhuurd aan de begrafenisvereniging van Bellingwolde, maar deze heeft in 2014 de huur opgezegd. De gemeente Bellingwedde heeft geprobeerd de aula te verhuren aan andere uitvaartverenigingen of ondernemers uit de uitvaartbranche. Dit echter zonder resultaat.

De verkoop was onder voorwaarde dat het gebouw, wat onderdeel uitmaakt van ‘Beschermd Dorpsgezicht’, geëxploiteerd wordt voor maatschappelijke doeleinden. Met het realiseren van een nieuw kerkelijk centrum voldoet de protestantse gemeente aan die voorwaarde.

Twee bedrijven brachten een offerte uit voor de verbouwing van het pand. De firma Blokzijl uit Blijham kwam als meest aantrekkelijke partij uit de bus. Naar verwachting wordt het gebouw half december opgeleverd.

Het gebouw wordt volledig geïsoleerd en de centrale ingang komt aan de kant van de Oosterschool. Bij de ingang komen een garderobe en nieuwe toiletten, waaronder een invalidentoilet. Vanuit de garderobe komt een deur naar twee zalen; een grote zaal voor ca. 80 mensen en een kleine voor ca. 20 personen. Deze ruimtes worden voorzien van akoestische plafonds om galm te voorkomen. Tussen de zalen komt een geluidsdichte panelenwand, die gemakkelijk te openen is. In de keuken komt een doorgeefluik naar de kleine zaal. Voor het kopieerwerk wordt een aparte ruimte ingericht.

Ook buiten moest veel gebeuren. Coniferen en grote laurierstruiken werden verwijderd en de grote eiken bij de toren werden gesnoeid.

Ook wil men graag het asfalt rond het gebouw vervangen door klinkers en er een parkeerplaats aanleggen. Hier hangt echter een fors prijskaartje aan. Via subsidies probeert de protestantse gemeente geld binnen te krijgen om ook dit te realiseren.

Er is nog geen nieuwe naam voor het kerkelijk centrum gekozen. Wel zijn er al enkele suggesties binnengekomen.

Foto’s: Jan Doornkamp

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.