Groningse volksverhalen in beeld in geluid in Museum Klooster Ter Apel

TER APEL – De provincie Groningen kent een schat aan prachtige oude volksverhalen. Deze verhalen zijn niet alleen mooi, spannend of grappig: ze vertellen ook veel over de geschiedenis van onze provincie en over het ontstaan van het landschap. Dit was aanleiding voor een groot project rond Groningse volksverhalen, genoemd naar die geheimzinnige heuvel in Jipsinghuizen: ‘Spinbarg’.

“In Jipsinghuizen woonde eens een oude vrouw, bovenop een heuvel. Elke avond zat ze achter haar spinnenwiel om te werken aan een magisch web. Met dit web probeerde ze vanaf haar ‘Spinbarg’ (ofwel ‘Spinberg’) jonge mannen te vangen.”

Net als de spinvrouw in Jipsinghuizen wil het team van Spinbarg mensen vangen in een betoverend web – een web vol verhalen, beelden en muziek. Ze brengen oude Groningse volksverhalen tot leven door ze op een eigentijdse manier te verbeelden en ze vertellen over de historische achtergronden van die verhalen. Maar vooral willen ze de verbeelding stimuleren. Zodat een ieder straks – op een mistige ochtend – widde juffers ziet theedrinken op dat ene weilandje, net buiten het dorp. Of bij het horen van een scheepshoorn – in gedachten – een spookschip uit de haven van Delfzijl ziet vertrekken”

Van eind augustus t/m oktober 2017 trok Spinbarg twee maanden lang met het historische vrachtschip De Familietrouw door de provincie. Het ruim van het schip was ingericht met 12 kijkkasten. In elke kast was een verhaal te zien, vormgegeven en verteld door Groningse kunstenaars, animatoren, filmmakers, componisten en kunststudenten. Met o.a. medewerking van Theo de Groot, Renger Koning, Pauline Los, Robert van der Tol, Moniek Westerman, Roxanne Monsanto, Margriet Westerhof, Jeroen de Jong, Henk Scholte en vele anderen. Het decorontwerp en de inrichting is van Peter Musschenga.

Spinbarg in Museum Klooster Ter Apel

In november zijn de kijkkasten uit het schip gehaald en gebracht naar Museum Klooster ter Apel, waar ze t/m 7 januari 2018 te zien zijn in Galerie I, zodat bezoekers van het museum kunnen de animaties /verhalen kunnen bekijken.

De Groningse verhalen zijn geschikt voor een breed publiek, voor jong en oud. ( kinderen vanaf 8 jaar)

Data: t/m 7 januari 2018

Locatie: Museum Klooster Ter Apel, Galerie I Informatie: http://www.kloosterterapel.nl/nl/expositie-spinbarg; https://www.facebook.com/spinbarg/ ;www.spinbarg.nl

Ingezonden door Klooster Ter Apel

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.