Overweldigende belangstelling afscheidsfeest Bellingwedde

BELLINGWOLDE – Woensdagavond kwamen meer dan 300 belangstellenden naar het afscheidsfeest van de gemeente Bellingwedde.

Enkele weken geleden plaatste de gemeente Bellingwedde een uitnodiging voor het afscheidsfeest van de gemeente in het Streekblad. Omdat ze vreesden dat niet iedereen het Streekblad had ontvangen werden zaterdag nog huis aan huis uitnodigingen bezorgd. Of het daaraan heeft gelegen is niet duidelijk, maar er kwamen veel meer belangstellenden naar het afscheidsfeest dan waar op gerekend was. De zaal van de Meet was bomvol.

Nadat de burgemeester een in de hal aangetroffen handtas terugbezorgde aan de eigenaresse opende zij de avond met de woorden dat de Meet gelukkig niet ontruimd hoefde te worden vanwege een “verdacht pakketje”. Vervolgens nam cabaretier Arno van der Heyden de aanwezigen op een humoristische wijze mee door Bellingwedde. Hij deed dat aan de hand van foto’s, verhalen en liedjes, waarbij hij werd begeleid door Bas Mulder. Hij had een kleine quiz ingelast, waarbij metworsten, gemaakt door slager Edwin Wiebrands, te winnen waren. Na het geven van het juiste antwoord werd de worst vanaf het podium naar de winnaar gegooid.

Na de pauze werd het woord gegeven aan René Perton. Samen met de heren Edo Edens en Frits Korvemaker heeft hij een boekwerk met verhalen en foto’s samengesteld over de gemeentes Wedde, Bellingwolde en Bellingwedde. In eerste instantie zou het boek alleen over de gemeente Bellingwedde, die in 1968 ontstond door de samenvoeging van de gemeentes Wedde en Bellingwolde, gaan. Maar de heren kregen zoveel informatie en foto’s dat ze besloten terug te gaan naar 1811, de tijd van Napoleon, toen de gemeentes zijn ontstaan. De vormgeving, redactiewerk en fotografie werd uitbesteed aan ondernemers uit de gemeente. Daarnaast stelden tientallen inwoners van de gemeente foto’s en krantenknipsels beschikbaar. Het resultaat is een boekwerk van 360 bladzijden. Dit boek wordt half januari bij alle huishoudens in de gemeente Bellingwedde bezorgd.

Vandaag kwamen de eerste proefexemplaren van de drukker. Ze waren bij wijze van spreken nog warm. Burgemeester Janneke Snijder mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Ook waren er bloemen voor de samenstellers van het boek, voor Arno van der Heyden, Bas Mulder en fotograaf/filmer Pjotr Wiese.

Na een korte pauze maakte burgemeester Janneke Snijder de naam van de waarnemend burgemeester van Westerwolde bekend. Per 1 januari is dit de 67 jarige Leendert Klaassen, voormalige burgemeester van de toenmalige gemeente Midwolda en Zuidhorn.

Foto’s: Catharina Glazenburg
Klik HIER voor alle foto’s

Klik HIER voor foto’s van Jacob Musch

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.