“Broeder Antonius” draagt Westerwolde symbolisch over aan dorpsvertegenwoordigers nieuwe energiecoöperatie

strong>BELLINGWEDDE – Vandaag maakt de middeleeuwse monnik ‘broeder Anthonius’ een voettocht langs dorpen in de gemeente Bellingwedde. Hierbij draagt hij de nieuwe gemeente Westerwolde symbolisch over aan de dorpsvertegenwoordigers van de nieuwe energiecoöperatie.

Op 13 november werd in Zaal 12 Vlagtwedde een informatieve avond over de mogelijkheden om ook in Westerwolde een burger energiecoöperatie op te richten georganiseerd. Het enthousiasme die avond was groot, zo niet overweldigend!
Misschien wel omdat men zich overvallen voelde door het megapark dat in Harpel komt. Hoogste tijd voor Westerwolders om ‘eigen regie over energie’ te gaan voeren

Een aantal mensen treft de eerste voorbereidingen om op korte termijn een algemene avond te organiseren waarin een overzicht kan worden gegeven van de mogelijkheden een burger-energiecoöperatie op te richten en een werkbestuur te vormen. De coöperatie kan dan ingeschreven worden en aan de slag.

Intussen wordt de nieuwe coöperatie flink onder de aandacht gebracht. De oude cisterciënzer monnik ‘broeder Anthonius’ draagt tijdens een voettocht langs de dorpen, Westerwolde over aan de dorpsvertegenwoordigers van de nieuwe energiecoöperatie.

Broeder Anthonius zegt daar zelf over:

“Wij hebben destijds de venen ontwaterd, zodat we hier gewassen konden verbouwen en zelfvoorzienend werden. Cisterciënzer monniken, zoals ik, bidden weliswaar veel, maar werken doen we zo mogelijk nog harder.De verbouw van boekweit en de winning van turf heeft ons veel goeds gebracht. Maar hadden we maar geweten dat het oorspronkelijke veen door onze ontwatering zodanig kromp dat ze een prooi werd voor het onstuimig geweld van de Dollard.
Ik geef toe…we hebben toen met vereende krachten dijken aangelegd om te redden wat er te redden viel, maar ik vernam dat het in de loop van de volgende eeuwen na elke nieuwe ontginning nog veel erger werd daarna.
Hoogste tijd dus, nu de transitie naar hernieuwbare en schone energie in volle gang is, om niet dezelfde fouten te maken en de inwoners van Westerwolde dit keer zelf de regie over energie en landschap te geven.”

Anthonius (Martin van der Kooij) loopt sinds woensdag van dorp tot dorp en verheugt zich er op elk dorp apart op deze manier persoonlijk te begroeten en aan te sluiten. Hij is begonnen in zijn woonplaats Nieuwe Pekela. Vandaag is hij te vinden in de gemeente Bellingwedde. Morgen maakt hij een tocht van Wedde naar Ter Apel. Onderweg doet hij de studio van RTV Westerwolde aan. Hij is dan live bij Janny de Vries in de uitzending van het Gronings programma te horen. Dit kunt u tussen 9 en 11 uur beluisteren.

08.00 uur: Wedde, hoofdweg 68
09.15 uur: Gasterij Natuurlijk Smeerling
10.00 uur: Radio Westerwolde
13.00 uur: Hof van Sellingen
14.30 uur: kloosterboerderij Bleyendael
16.30 uur: Klooster Ter Apel

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.