Meet-up VPRO Tegenlicht: ‘De donut economie’ in Harbour Jazz club

Foto: Catharina Glazenburg

WINSCHOTEN – Op 8 maart is in de Harbour Jazz club de Meet-up VPRO Tegenlicht: ‘De donut economie’. Markten zijn inefficiënt en groei is niet alles zaligmakend: tijd voor een nieuw economisch model.

Hoera, de economie groeit weer! We zijn flink aan het shoppen geslagen na de stijging van onze koopkracht. Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel.

Oneindige groei is niet mogelijk

Staat ons economische gedrag in dienst van groei en winst of dient het de mens en planeet? Met die vraag ging econoom Kate Raworth, onderzoeker aan het ‘Environmental Change Institute’ in Oxford, aan de slag. In plaats van opgaande lijnen en stijgende grafieken ontstond een andersoortig ideaalbeeld: onze economie zou moeten functioneren volgens het model van de donut.

Hoe dat precies in zijn werk gaat, beschreef Raworth in het boek ‘Doughnut Economics’, dat bij de kenners een ware cultstatus heeft bereikt. Raworths pleidooi voor de ‘donut economie’ trekt het credo dat economische groei voor duurzaamheid komt in twijfel: er zijn harde grenzen aan wat je de planeet nog kunt aandoen. Vanaf de start van je onderneming moet je circulair denken en handelen. Wie zó onderneemt, blijft bijvoorbeeld ónder het ecologisch plafond van maximaal 1,5 graden Celsius opwarming van de aarde en tegelijkertijd bóven een sociale ondergrens van het minimumloon voor werknemers.

Kate Raworth staat centraal in de uitzending en wordt door kijkers bestempeld als ‘powervrouw’ en ‘de nieuwe Keynes’ met haar economisch donut model. Kijkers twitteren over de grens van economische groei, schuldgevoel en de noodzaak tot verandering.

Wilt u meepraten over de uitzending? Kom dan naar de meetup. Deze vindt plaats op donderdag 8 maart 2018, van 19 tot 22 uur in de Harbour jazz club te Winschoten (Havenkade West 3).

Praat, denk en discussieer mee met ons op 8 maart. De toegang is gratis! Er wordt achteraf een bijdrage gevraagd voor de kosten op basis van waardebepaling achteraf: http://durftevragen.nl/waardebepaling-achteraf/.

Deze meet-up wordt georganiseerd door Reina Boels-Feikens van Rein advies, duurzaam advies (www.rein-advies.nl), in samenwerking met experts uit het veld.

Meer informatie over de aflevering en achtergronden is te zien op http://www.vpro.nl/tegenlicht https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/de-donut-economie.html

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.