Twee prachtige social sofa’s onthuld op het Vredesplein in Beerta

BEERTA – De openbare ruimte in Beerta is sinds zaterdag 10 maart een stuk fraaier geworden. Die dag werden er door wethouder Bard Boon twee schitterende social sofa’s onthuld op het Vredesplein in het centrum van het dorp.

Beerta kreeg de schitterend ontworpen banken aangeboden door het gemeentebestuur van Oldambt. Dit als dank en blijk van waardering voor de positieve opstelling van de inwoners van het dorp in de periode 2015-2016 toen er een tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen was gevestigd. In eerst instantie was er in het dorp de nodige huiver en weerstand. Maar toen de noodopvang was gerealiseerd, waren vele inwoners van Beerta indertijd als vrijwilligers betrokken bij de noodopvang.

Twee bijzondere verhalen
De kleurrijke mozaïeken op beide banken vertellen een bijzonder verhaal. Het ontwerp voor één bank van de banken kwam tot stand in samenwerking met vluchtelingen die indertijd in de noodopvang woonden. De opdracht was om een boom te tekenen die veel voorkomt in het land van herkomst of om een boom te tekenen waaraan men een speciale herinnering heeft. Op het zitgedeelte van bank zijn een aantal van de bomen afgebeeld. Op de achterkant van de bank staat een grote rode beuk afgebeeld. Deze verwijst naar het prachtexemplaar dat bij de Huningaheerd in Beerta staat.

Het ontwerp van de andere bank kwam voort uit en gesprekken die indertijd werden gevoerd met betrokkenen, vluchtelingen, leerlingen, docenten en medewerkers van het opvangcentrum. Het resultaat is een indrukwekkende mozaïekbank waarop de wereldbol centraal staat.

Voor iedereen die komend voorjaar of in de zomer eens een fietstocht gaat maken, is het aan te bevelen een pauzestop in Beerta te maken en de banken in het echt te bekijken.

Vrijwilligers
Met hart en ziel is de achterliggende maanden met grote inzet door een groep van ruim twintig vrijwilligers gewerkt aan het maken van de mozaïeken van beide banken. Ook leerlingen van de Internationale Schakelklas leverden een bijdrage. Zij het vervaardigen de tekeningen voor de banken en hielpen mee met het aanbrengen van de mozaïektegeltjes. Het project voor het maken van de banken werd begeleid door Liesbeth Peeters en Ronald Raaijmakers van Het Wilde Oosten – Praktijkbureau voor kunst, vormgeving en projectondersteuning.

Social sofa’s Oldambt
Social sofa’s worden sinds april 2009 worden in Oldambt gemaakt. Momenteel wordt daarvoor als werkplaats de gymzaal van de voormalige Deltaschool aan de Bovenburen in Winschoten. Deze banken zijn van massief beton en wegen ca. 1700 kg. De banken zijn inmiddels geplaatst op diverse locaties in de openbare ruimte van Oldambt. Neem ook eens een kijkje op www.socialsofa-oldambt.nl.

Bron: Gemeente Oldambt
Foto’s: Flip Slik

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.