..

‘De school als pakhuis’ titel 16e Grote Rekendag

Foto: Wilma Buist

ONSTWEDDE – Vandaag deden leerlingen van CBS De Rank en Ubbo Emmius mee aan de landelijke Grote Rekendag.

Ieder jaar wordt de Grote Rekendag georganiseerd. Het is een dag voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen (groep 1 t/m 8) die helemaal in het teken staat van rekenen. En dan niet gewoon in de klas, maar vooral ook daarbuiten. Want rekenen is veel meer dan sommen maken in je werkboek.

De volgende Grote Rekendag vindt plaats op woensdag 28 maart 2018. Het thema van deze 16e editie is ‘De school als pakhuis’. De kinderen gaan systematisch nadenken tijdens activiteiten zoals:

inventariseren
stapelen
verplaatsen
coderen

De leerlingen werken daarbij in verschillende leerstofdomeinen. Zo leren ze met coderingen om plaatsaanduiding te voorzien van een specifieke code. Wanneer leerlingen nagaan hoeveel dozen of containers in een bepaalde ruimte passen, passen ze meetvaardigheden toe. Dat doen ze ook als ze handig tellen hoeveel dozen of doosjes op een bepaalde plek staan of zouden kunnen passen. En de kinderen schematiseren, ordenen en modelleren om verder greep op te krijgen op de situatie die zij aan het onderzoeken zijn. Het doel is kinderen onderzoekend te laten rekenen. Want zelf ontdekken levert inzicht op. En niet onbelangrijk: het maakt rekenen leuk!

In Onstwedde was de officiële opening voorbereid door een rekenwerkgroep van kinderen uit groep 7 en 8 van De Rank en leerlingen van klas 1 van UBBO Emmius. Deze gezamenlijke opening vond plaats in de sportzaal. Alle kinderen van groep 1 t/m 8 van De Rank en klas 1 van UBBO kregen wiskunde opdrachten en bij de goede uitkomst ontstond de slogan: “Je hoeft niet goed in Rekenen te zijn, want tijdens De Grote Rekendag is rekenen fijn”.

De kinderen gingen op onderzoek uit in de school. De school werd een pakhuis en de kinderen gingen aan de slag met activiteiten met meet- en meetkunde activiteiten, die typisch zijn voor een pakhuis, zoals inventariseren, stapelen, verplaatsen en coderen. In de diverse groepen werd gewerkt met thema’s:

Thema in groep 1 en 2: Eerlijk delen en opruimen

Thema in groep 3 en 4: Wat een spullen!

Thema in groep 5 en 6: De klas als verhuisbedrijf

Thema in groep 7 en 8: De verhuisdoos

Ingezonden.
Foto’s: Wilma Buist

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.