..

Ondernemersverenigingen Westerwolde maken kennis met elkaar

Foto: Geert Smit

VLAGTWEDDE – Op initiatief van de afdeling Economie van de gemeente Westerwolde kwamen gisteravond de vijf ondernemersverenigingen die de gemeente rijk is bij elkaar voor een kennismakingsbijeenkomst in Zaal 12 in Vlagtwedde. Wethouder Giny Luth opende de avond.

Ondernemersvereniging Vlagtwedde, Handelsvereniging Sellingen, Parkmanagement ’t Heem, Industriekring Ter Apel en Zakelijk Westerwolde maakten dankbaar gebruik van de uitnodiging voor deze bijeenkomst. Naast het kennis maken was er ruim aandacht voor innovatiewerkplaatsen en het aangaan van samenwerking.

Hans Bergsma, directeur van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier, sprak over het ontstaan van deze coöperatie en de voordelen hiervan. Resultaten in de zin van nieuwe banen of bedrijven konden er niet worden gegeven, maar de samenwerking gaat zich steeds meer uitbreiden. Zo’n duizend leden, vooral boeren, die via de Agrarische Natuurverenigingen zijn aangesloten slaan de handen in elkaar.
Belangrijker is dat de samenwerking tussen bedrijven en vooral hogescholen, boeren en natuurbeschermers op gang is gekomen.

Jacob Zwinderman, ondernemer uit Pekela, sprak over de IWP in de gemeente Pekela.
De Innovatiewerkplaats is een samenwerkingsverband tussen onderwijsinstellingen, de gemeente Pekela, ondernemers, bewoners en instellingen uit de regio. De innovatiewerkplaats wil studenten van verschillende onderwijsinstellingen en opleidingen verbinden aan vraagstukken in de regio. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het maken van een ondernemersplan voor een startende ondernemer, onderzoek en advies bij innovaties in het bedrijfsleven, hulp bij het invullen van belastingaangifte of onderzoek doen naar kansen en mogelijkheden om werkloosheid in de regio te verminderen.

Daarna kwam Maurits Schilt, vestigingsmanager van Witteveen en Bos uit Heerenveen, aan het woord. Witteveen en Bos is een adviesbureau voor Infrastructuur en mobiliteit; bijvoorbeeld voor de aanleg en vernieuwing van weg-, rail- en vaarweginfrastructuur. Maurits Schilt heeft onderzoek gedaan naar een spoorverbinding tussen Groningen en Almelo. Deze zal moeten rijden via Veendam, Stadskanaal, Musselkanaal en Emmen. Tussen Veendam en Musselkanaal ligt al een spoor en dat zou volgens de onderzoeker gebruikt kunnen worden om personentreinen over te laten rijden. Vanaf daar hoeft slechts 18 kilometer gerealiseerd te worden tussen Musselkanaal en Emmen. Er werd op deze bijeenkomst flink gediscussieerd over dit onderwerp en wat dit voor de regio kan betekenen; met name wanneer er ook nog een station bij ter Apel zou kunnen worden gerealiseerd.

Na afloop was er onder het genot van een hapje en een drankje gelegenheid tot napraten.

Tekst en foto’s: Geert Smit

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.