Winschoten vierde vandaag haar bevrijding

Foto: Jos Hensens

WINSCHOTEN – Re-enactment, muziek, oude legervoertuigen en een expositie waren vandaag de ingrediënten van het nieuw evenement; de bevrijding van Winschoten.

Vandaag werd de bevrijding van Winschoten, welke plaatsvond op 15 april 1945, gevierd. Het marktplein stond bol van de re-enactment. Om en nabij 30 geallieerde re-enacters en 30 Duitse re-enacters bevolkten het Marktplein. Zij speelden tijdens zogeheten ‘mock battles’ de bevrijding van Winschoten na. Ook waren oude legervoetuigen zoals een jeep, motoren, een Duitse Panzerwagen en een Bren Carrier van dichtbij te bekijken.

Voordat de gevechten begonnen werd als eerbetoon aan de overleden burgemeester Pieter Smit een minuut lawaai gemaakt. Het massaal toegestroomde publiek liet een luid applaus horen, terwijl door de “soldaten” geweerschoten werden afgevuurd. Het eerbetoon werd afgesloten met het spelen van de Last Post.

In Cultuurhuis De Klinker werd door Stichting Oud Winschoten een expositie van foto’s en voorwerpen uit de periode 1940-1945 tentoongesteld. In de Langestraat verzorgde Sgt. Wilson’s Army Show een aantal optredens. Tijdens de optredens werden de bezoekers met een unieke sound, die direct aan de periode rond de oorlog doet denken, teruggenomen in de tijd.

Foto’s: Jos Hensens Klik HIER voor alle foto’s

Voor foto’s van Catharina Glazenburg klik HIER en voor foto’s van Jacob Musch klik HIER.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.