Leerlingen De Wegwijzer testen nieuwe lesmodule ‘Hallo Deutschland’

Foto: Jan Glazenburg

BELLINGWOLDE – Vandaag testen leerlingen van CBS De Wegwijzer de nieuwe lesmodule ‘Hallo Deutschland’.

Scholen, organisaties en bedrijven in heel Nederland vieren vandaag de Dag van de Duitse taal. De Actiegroep Duits organiseert deze dag om aandacht te vragen voor het belang van (goede kennis van) de Duitse taal voor Nederland. Ook basisscholen in de grensregio doen mee, zoals CBS De Wegwijzer in Bellingwolde. Daar gingen leerlingen uit groep 4,5 en 6 voor het eerst aan de slag met het nieuwe lesprogramma ‘Hallo Deutschland’. Gastdocenten waren: Daan van Hassel en Jeroen Rutten, studenten Duitse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

De leerlingen begonnen met het opschrijven van hun naam, hun leeftijd en de plaats waar ze vandaan kwamen. Dit moest in het Duits. Vervolgens moesten ze op een kaart van Duitsland dingen tekenen wat typisch Duits was. De les werd beëindigd met de quiz: ‘Deutschlandquiz für Grundschulen’ dat speciaal voor de Dag van de Duitse taal ontwikkeld werd. Hiermee was een klein prijsje te winnen was.

‘Hallo Deutschland’ is een lesprogramma van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) en Nuffic. Het programma bestaat uit zes onderwerpen – van Sport tot Kinderbücher – en richt zich op leerkrachten en leerlingen in het basisonderwijs. Aan de hand van Duitstalige filmpjes werken de scholieren aan verschillende begrips- en discussievragen. Trixie Hölsgens, Onderwijsmedewerker van het DIA: “Om de Duitse les actueel te beginnen, biedt het Duitsland Instituut voor middelbare scholen al geruime tijd wekelijks het Frühstücksei aan: een Duitstalig filmpje over een actueel onderwerp, met daarbij enkele activerende opdrachten. Elke week wordt het Frühstücksei door zo’n 150 docenten Duits en hun leerlingen behandeld. Dit concept hebben we nu toegepast op het basisonderwijs.” Docenten Duits krijgen op deze manier extra handvatten om de les aantrekkelijker te maken.

Foto’s: Jan Glazenburg
Klik HIER voor alle foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.