Volledig gerestaureerd trappenhuis Philipsterrein opgeleverd

Foto: Johan de Boer

STADSKANAAL – Vandaag werd het gerestaureerde trappenhuis op het voormalig Philipsterrein te Stadskanaal opgeleverd.

Op het voormalig Philipsterrein in Stadskanaal werd vanmiddag het gerestaureerde trappenhuis opgeleverd. Blikvanger is het Mozaïek Mercurius aan de buitenmuur. Dit werd in 1960 ontworpen door medeoprichter van de Groninger Kunstkring De Ploeg: Johan Dijkstra. Het stelt Mercurius, de god van de handel, voor met het logo van Philips in zijn handen.

De Philipsfabriek, waar beeldbuizen werden gemaakt, sloot zijn deuren in 2006. De gebouwen werden gesloopt. Ook het trappenhuis zou met de grond gelijk gemaakt worden. Daar stak de werkgroep Red Mercurius een stokje voor. Het trappenhuis, met daaraan het mozaïek, gemaakt van geglazuurde kleurige bakstenen, is volledig gerestaureerd.

Vandaag werd het trappenhuis opgeleverd. De bijeenkomst was voor genodigden. Nadat voorzitter werkgroep Red Mercurius: John Nizet de gasten welkom had geheten, volgden toespraken van: Ed Donga, voorzitter van Stichting Museum Philips Stadskanaal, wethouder Goziena Brongers, Dr. Kees van der Ploeg, voorzitter stichting Johan Dijkstra en John van Soerland van Philips. Vervolgens vertrokken de gasten naar het trappenhuis. Daar werd door oud-Philipsmedewerkster Hilda Hendriks en John Soerland een plaquette onthuld. Daarna mochten de aanwezigen een kijkje in het trappenhuis nemen. Ook werd de verlichting ontstoken.  De bijeenkomst werd afgesloten met een receptie.

Het trappenhuis wordt een toeristisch informatiepunt met tekst en uitleg over Johan Dijkstra, De Ploeg, die dit jaar zijn 100 jarig bestaan viert, Philips Stadskanaal, alle musea in de omgeving en ook over het huidige Business Park Mercurius en het nog in aanbouw zijnde zonnepark. Met een prachtig uitzicht op de omgeving. Het mozaïek wordt door LED verlichting uitgelicht en ook in het trappenhuis zorgt een veelkleurige LED verlichting  voor mooie effecten.

In 2019 wordt het trappenhuis opengesteld voor het publiek. Dit jaar wordt nog gewerkt op het terrein en ook de energievoorziening is nog niet aangelegd. De verlichting is daarom pas in 2019 operationeel.

Vanwege de werkzaamheden is het terrein in verband met veiligheid niet toegankelijk, echter: op enkele zaterdagmiddagen kan een beperkt aantal mensen onder begeleiding het trappenhuis bezoeken. Dit wordt bekend gemaakt op de website http://www.museumphilipsstadskanaal.nl . Daar is ook te lezen op welke manier belangstellenden zich kunnen aanmelden.

Foto’s: Johan de Boer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.