Leerzame rampenoefening bij Vleesbedrijf Huls in Vlagtwedde

Foto: Henk Pruim

VLAGTWEDDE – Gisteravond vond bij Vleesbedrijf Huls in Vlagtwedde een grote rampenoefening plaats.

De oefening was in eerste instantie bedoeld voor het bhv/ehbo-team van Vleesbedrijf Huls. Hiertoe was het volgende scenario bedacht: Een werknemer had onenigheid met zijn collega’s en stichtte brand bij de inpakstraat in het bedrijf. Hierbij vielen zeven gewonden en er zaten mensen bekneld.

Het bhv/ehbo-team moest de ontruiming oefenen en de slachtoffers met de meest
uiteenlopende verwondingen helpen. Bij deze oefening werd handelen onder grote druk extra benadrukt. De ehbo-ers werden daarbij beoordeeld door een kader-instructrice.

De brandweer is nauw betrokken geweest bij de organisatie van de oefening. Het is natuurlijk belangrijk dat elke partij de belangrijkste leerdoelen kan halen. Daarom waren er in de oefening verschillende uitdagingen opgenomen. De brandweer is geen vreemde bij Vleesbedrijf Huls. Er zijn in het verleden vaker oefeningen gehouden.

Zoals elke keer werd er gisteravond weer veel geleerd. Naast de brandweer van Bellingwolde en Vlagtwedde en de hoogwerker uit Stadskanaal was ook het crisisteam van Huls opgeroepen. Als er bij een groot bedrijf een ramp gebeurt, komen de bedrijfsleider, de directeur en nog enkele andere kaderleden bij elkaar om belangrijke zaken te regelen, zoals het veiligstellen van productie, contact opnemen met familie van slachtoffers en andere beslissingen voor het bedrijf. Ook zij moesten gisteravond op last van de brandweer plotseling het overleg staken en de kantoren verlaten.

Bij de oefening waren ook burgemeester Leendert Klaassen, wethouder Giny Luth, politie en ambulance aanwezig.

Na afloop was er een evaluatie.

Foto’s: Henk Pruim

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.