Piet Hein Donner verzorgt vierde Abt Emo lezing in kerk Wittewierum

Foto ingezonden door Erfgoedpartners

WITTEWIERUM – Op zaterdag 7 juli 2018 verzorgt mr. J.P.H. Donner, vicepresident van de Raad van State, de vierde Abt Emo lezing in de kerk van Wittewierum. Die dag is het exact 806 jaar geleden dat Abt Emo in Wittewierum terugkwam van een tocht naar Rome om bij de paus zijn gelijk te halen in een geschil met de bisschop van Münster. De lezing begint om 15:00 uur met een ontvangst vanaf 14:30 uur.

De tweejaarlijkse Abt-Emo lezing is een initiatief van de plaatselijke commissie van de kerk van Wittewierum, Erfgoedpartners en de schrijfster Ynskje Penning. De initiatiefnemers willen om de twee jaar rond 7 juli een lezing organiseren die geënt is op één van de drie deugden van de beroemde abt: spiritueel, intellectueel en rechtvaardig.

Gemeenschappelijk rechtssysteem
Emo als eigenzinnige noordeling, die het hoogste gezag opzoekt om zijn recht te halen, inspireerde de jurist Donner. In zijn lezing met de titel Zou Emo nu nog gaan? En waarheen? zoekt Donner naar de waarde van een gemeenschappelijk gevoeld rechtssysteem tegenover het recht van de sterkste. Waar vind je recht dat ook door anderen wordt geaccepteerd?

De vergelijkingen met de huidige samenleving dringen zich op zoals de Groningers en de aardgaswinning of de Nederlandse regering rondom de MH17. In een historisch-filosofisch onderbouwd betoog legt Donner veel dwarsverbanden tussen de wereld van Emo rondom 1200 en de eeuwen daarna. Hij plaatst Emo tegen de achtergrond van zijn tijd en ziet bij hem een ontluikend individualisme tegenover de waarden van de samenleving om hem heen. Dit thema trekt Donner door naar de huidige tijd, waarin iedereen zijn eigen waarheid kan beleven en de digitalisering dit proces versterkt. Toch spreekt Donner ook van hoop: ergens voor gaan omdat het goed is, niet vanwege de kans op slagen maar in de zekerheid dat iets zinvol is.

Na de lezing is het mogelijk om nog iets te drinken en een middeleeuwse maaltijd te gebruiken. Ook kan de fraai vormgegeven brochure worden aangeschaft met de tekst van de lezing. De brochures van de vorige lezingen zijn eveneens te koop.

Aanmelden kan via de website van Erfgoedpartners http://erfgoedpartners.nl/aanmelden/?form=46 of door te bellen (050) 313 00 52.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.