Molen de Juffer draait weer

Foto: Jans Velthuis

GASSELTERNIJVEEN – Vandaag werd molen De Juffer weer in werking gezet.

Langer dan een jaar stond hij stil, molen De Juffer in Gasselternijveen, vanwege een probleem met de stalen roeden. Deze roeden vormen de basis van het wiekenkruis. Als enige molen in Drenthe had De Juffer te lijden onder dit landelijke probleem. De spectaculaire reparatie, waarbij de ijzeren balken met een hoogwerker op hun plek werden gehesen, werd eind mei uitgevoerd en de molen kan nu weer veilig draaien.
Van de verwijderde ijzeren balken wordt een bankje gemaakt, zodat ook dat deel van de molen bewaard blijft.

Vandaag op de langste dag van het jaar vonden de molenaars het een mooi moment om de molen weer in werking te zetten. Wethouder Henk Heijerman van de gemeente Aa en Hunze stelde, na een dankwoord aan de vier molenaars die de restauratie in werking hebben gezet, de molen officieel in werking. Onder het genot van een feestelijk drankje werden de wethouder en de molenaars door het publiek aangemoedigd.

Na de opening kon de molen bezichtigd worden. Vanaf de stelling kon men een blik werpen op het prachtige natuurgebied de Oude Weer.

Molen De Juffer is in 1970 opnieuw opgebouwd bij het recreatiepark de Hunze. Voor die tijd, de molen dateert van 1841, stond de molen midden in het dorp Gasselternijveen. De molen werd in 1963 afgebroken. Hierbij gingen veel van de oorspronkelijke onderdelen verloren. Met de stenen van de oude molen en vele onderdelen van gesloopte molens uit het noorden van Nederland werd tussen 1968 en 1971 de molen even buiten het dorp aan de Hunze weer opgebouwd. De molen kreeg als gevolg van een rekenfout een nog slankere vorm dan de oorspronkelijke molen had. Mede hierdoor kreeg de molen later de naam De Juffer. (Bron: Wikipedia)

Foto’s: Jans Velthuis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.