Amerikaanse arts bezoekt Geuko in Winschoten

Foto: Jos Hensens

WINSCHOTEN – Vandaag heeft Cristina Sadowsky van het Kennedy Krieger Institute in Baltimore in Maryland een bezoek gebracht aan Geuko van Lang.

Op 23 april kwam de nu  5 jarige Geuko van Lang na bijna twee jaar in ziekenhuizen te hebben gelegen weer thuis. Geuko lijdt aan AFM, acute flaccid myelitis, een polio-achtig ziekte die in Nederland verder niet voorkomt. Geuko is de eerste en heeft de ergste vorm. (Klik HIER voor meer informatie)

Geuko wordt beademd en zit in een rolstoel. Zijn ouders staan al geruime tijd in contact met het Kennedy Krieger Institute in Baltimore in Maryland Amerika. Zij hopen dat Geuko daar een behandeling kan krijgen, zodat zijn kwaliteit van leven een stuk verbeterd.

Veel acties zijn er de afgelopen jaren op touw gezet om het benodigde geld voor de behandeling bijeen te krijgen. De behandeling wordt namelijk niet door de zorgverzekering van de familie vergoed.

Inmiddels is er al veel geld bijeen geschraapt. De familie is alle gulle gevers enorm dankbaar. Helaas is het nog niet voldoende om Geuko naar Amerika te laten gaan. Mocht u willen doneren, klik HIER.

Vandaag gloorde er een beetje licht aan de horizon. Het gezin kreeg bezoek van Cristina Sadowsky, verbonden als directeur en arts aan het Kennedy Krieger Institute, het ziekenhuis in Baltimore waarmee het gezin steeds in contact stond (en staat).

Cristina heeft al negen jaar via skype, mail en telefoon contact met een Nederlandse vrouw: Anita. Zij is in Nederland om Anita te ontmoeten en beter te leren kennen. Nu zij toch in Nederland is, wil zij ook Geuko leren kennen en kijken of hij voor behandeling in Amerika in aanmerking komt. Anita is met haar meegekomen naar Winschoten.

Na een  gezamenlijke lunch leerden Cristina en Geuko  elkaar kennen en deed Cristina spelenderwijs onderzoek bij Geuko. Hierbij waren ook de casemanager voor familie van Lang van stichting MEE, de beide fysiotherapeuten van het UMCG,
ergotherapeut van Kinderergotherapie Oké en de drie fysiotherapeuten van Prenger en Hoekman aanwezig.

De medische kant van het verhaal:
Geuko zijn diaphragma krijgt signalen en Cristina denkt door hun methode van ontwennen van de beademing dat ze hem van de beademingsmachine af kunnen helpen. Daarnaast ziet ze veel beweging bij Geuko en denkt ze dat door een goed in elkaar gezet therapieplan ze hem ook uit de stoel kan krijgen. Dit zegt  Geuko’s vader al bijna 2 jaar tegen artsen, maar hij wordt niet geloofd.

Nu  Cristina Geuko in levende lijve heeft gezien,  gaat ze met haar bevindingen in de hoedanigheid van arts tot arts het UMCG duidelijk maken dat Geuko naar Amerika moet om de basis neer te leggen en hem grote stappen laten maken.

Ingezonden.

Foto’s: Jos Hensens

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.