’t Spieck in Onstwedde: een unieke mavo

Foto ingezonden door Germa Greving, De eeuw van mijn Ubbo

ONSTWEDDE – Stichting De Eeuw van mijn Ubbo staat stil bij honderd jaar middelbaar onderwijs in de Drents-Groningse Veenkoloniën en de Kanaalstreek. Op de tijdlijn van www.deeeuw.nl vertellen oud-leerlingen over hun schoolervaringen door de jaren heen. Wat maakte ’t Spieck in Onstwedde bijvoorbeeld tot zo’n geliefde school?

Leerlingen aan het roer

De populariteit van de school begon in de jaren ’70, toen leerlingen steeds meer werden meegenomen in de besluitvoering. Zo had ’t Spieck de allereerste leerlingenkantine in Nederland met een leerlingenzelfbestuur, waren leerlingen betrokken bij de programmering van school(club)- en ouderavonden en namen eindexamenkandidaten de leiding over de school over bij de feestelijke laatste schooldag.
Gezamenlijk draagvlak als basis

Na het vertrek van directeur Wim Oldehinkel in 1972, werd Onstwedder Jan Dirk de Boer benoemd tot directeur. Maar pas nadat alle docenten van de school hun vetrouwen in zijn benoeming hadden uitgesproken. Diezelfde 100% overeenstemming zou de basis worden voor zijn leiding in de komende jaren. Niets werd doorgedramd, alles beruste op consensus.

Het democratische beleid van De Boer, de inspraak van leerlingen en het feit dat verreweg het grootste deel van de docenten in Onstwedde of onmiddelijke omgeving woonde, bezorgden ’t Spieck haar goede naam. Terwijl een aantal scholen in de regio de deuren moesten sluiten, bleef ’t Spieck maar groeien totdat met 225 leerlingen de bovengrens was bereikt. ’t Spieck: een geliefde en sterke school!

Tijdreizen in de regio
Heeft u zelf verhalen die u wilt delen met de stichting? Neem dan contact op met Germa Greving via germa@deeeuw.nl. Wilt u meer zien van ’t Spieck of bijzondere ontdekkingen doen over omliggende scholen, dan kunt u kijken op www.deeeuw.nl.

Ingezonden door Germa Greving.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.