Geiten krijgen veel bekijks tijdens open dag biogische melkgeitenhouderij Westerlee

Foto: Catharina Glazenburg

WESTERLEE – Honderden bezoekers namen zaterdagmiddag een kijkje bij de biologische melkgeitenhouderij van de familie Tuenter in Westerlee. Hier zijn 1.500 melkgeiten en nog een groot aantal lammeren en bokken.

Zaterdagmiddag zette de familie Tuenter de deuren open om bezoekers een kijkje te gunnen op hun biologische melkgeitenhouderij. Het is een echt familiebedrijf wat gevestigd is aan de Emergoweg in Westerlee.

Wat eerst als varkenshouderij begon is sinds 2001 een biologische melkgeitenhouderij. Hun doel is biologische geitenmelk te produceren op een boerderij waar het goed toeven is voor mens en dier. Ze verbouwen nagenoeg al het voer zelf, zoals gras, klaver en bieten. Het graan, bonen en hooi en strooisel oogsten ze in natuurgebieden die ze beheren voor Staatsbosbeheer en het Groninger Landschap. De lammeren weiden in deze natuurgebieden en de geiten hebben hun uitloop op de percelen om de boerderij.

De familie Tuenter is in de nieuwe schuur met de bouwplannen van het natuurlijke gedrag van de geit uitgegaan. Zo hebben ze bijvoorbeeld klimschuilknabbelruiven geplaatst. Ook kunnen de dieren met het krachtvoersysteem zelf bepalen wanneer zij hun eigen geportioneerde voer gaan eten. Er is een speciale schuurwand waar ze hun vacht kunnen verzorgen.

Zaterdag mochten de bezoekers dit allemaal bekijken. Voor de kinderen was er een springkussen, ze konden kleuren of aan een speurtocht mee doen en geiten knuffelen. Honderden belangstellenden kwamen langs om een kijkje te nemen in de bokkenschuur, waar de bokkenlammeren blijven tot ze vijf maand zijn, bij de melkcarrousel met plaats voor 90 geiten die daar twee keer daags gemolken worden, in de schuren, bij de wei, de landbouwmachines en de voedermengwagen. André Eijkenaar van de Kerkuilenwerkgroep gaf twee keer een presentatie over wat je allemaal kunt zien op een boerenerf.

En terwijl de zwaluwen vliegen verzamelden voor hun jongen in de nestjes in de nok van de woning op het erf, genoten de bezoekers van producten die van de melk en het vlees van geiten worden gemaakt. Zo waren er diverse hapjes waarin geitenkaas was verwerkt, ijs van geitenmelk, diverse soorten geitenkaas en hamburgers gemaakt van geitenvlees.

Foto’s: Catharina Glazenburg
Klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.