Open Monumentendag Westerwolde in beeld

Foto: Astrid Lüürssen

WESTERWOLDE – Astrid Lüürssen, voorzitter OMD Westerwolde, stuurde onderstaand verslag met foto’s van de eerste Open Monumentendag in de nieuwe gemeente Westerwolde.

De eerste keer echt helemaal gemeente Westerwolde. Dit jaar hadden we drie nieuwe locaties die we mochten laten zien.

In Blijham kon men de slingertuin en het arbeidershuisje van “De Boschplaatse” bekijken.

Ook in Blijham kon men de schuur van de vroeg Oldambsterboerderij bekijken en d.m.v. de fototentoonstelling die daar was een indruk krijgen van het restauratieproject.

In Sellingen was de boerderij “De Eendenpoel” te bekijken en de tuin er omheen.

In de kerken van Bellingwolde, Blijham, Vriescheloo en Vlagtwedde waren tentoonstellingen ingericht. In Bellingwolde kon men wat van de inrichting van Hoofdweg 3 en Hoofdweg 148 bekijken en in Blijham van Oosteinde 46 (“De Boschplaatse”). Fijn dat de bewoners hier toestemming voor gegeven hebben om een blik naar binnen te kunnen werpen. In Ter Borg was het interieur van de boerderijen van nr. 1 en 3 op de foto gezet. Zo kan men zien dat deze woningen niet alleen aan de buitenkant bijzonder zijn maar ook aan de binnenkant. We hopen dat we op deze manier meer bewoners van monumenten kunnen overhalen iets moois van hun huis te laten zien de komende jaren. In de schaapskooi van Staatsbosbeheer was een mooie tentoonstelling.

In Vriescheloo en Vlagtwedde waren oude foto’s van deze plaatsen en de directe omgeving te zien. In Oudeschans kon men het garnizoenskerkje en het museum bekijken. En in Sellingen was de Stelmakerij en Kamp de Beetse te bekijken.

De molens in Bellingwolde, Veelerveen en Ter Haar konden hun wieken laten draaien want er was wind. In Wedde waren de kerk, herberg de Hongerige Wolf en de Burcht open.

De eerste dag was het kwartet “Wiltsangh” uit Westerwolde op tournee langs de kerken in Bellingwolde, Oudeschans, Wedde, Vlagtwedde en Sellingen. De foto’s van hun zijn gemaakt in Bellingwolde en Sellingen.

Twee mooie dagen met veel bezoekers uit de regio maar ook verder uit het land en buitenland.

Verslag en foto’s: Astrid Lüürssen, voorzitter OMD Westerwolde

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.