Nederlands-Moluks theaterproject creëert verbroedering en begrip

Foto: Joshua Keller.

APPINGEDAM – Aan de andere kant is een driejarig theaterproject over de Nederlands-Molukse geschiedenis, vanaf het moment dat na de onafhankelijkheid van Indonesië de Molukse KNIL-soldaten naar Nederland kwamen om dat het thuis op de Molukken niet meer veilig was. De eerste voorstelling, Een tijdelijk verblijf, staat in vanaf 19 september tot en met 6 oktober op de planken in de Molukse kerken in Appingedam en Hoogkerk en in de Waterstaatskerk in Bovensmilde. Regie: Hiepie Hoogeveen. Met o.a. Nynke Heeg, Roger Goudsmit en Nel Lekatompessy.

Een stukje geschiedenis

Op 21 maart 1951 meerde de Kota Inten aan in Rotterdam. Aan boord bevonden zich talloze Molukse oud KNIL-soldaten en hun families. Zij kwamen naar Nederland voor wat in eerste instantie een tijdelijk verblijf zou zijn en werden ondergebracht in verschillende woonoorden verspreid door Nederland. Veel van die woonoorden deden in de Tweede Wereldoorlog dienst als concentratiekampen. De omstandigheden waren op z’n best primitief te noemen in de kampen. Maar dat was niet erg, want ze hoefden er maar een paar maanden te verblijven…

Toch?

Het liep anders. De Molukkers konden niet terug. Ze zweefden tussen wal en schip: inburgeren in Nederland werd door de Nederlandse overheid tegengegaan, maar naar huis kon ook niet.

Een tijdelijk verblijf

Theus Melanesy (Roger Goudsmit) is één van de KNIL soldaten die naar Nederland werden overgebracht. Als hij bij aankomst direct uit zijn functie wordt ontheven, neemt de wrok tegenover de Nederlandse overheid toe. Zijn vrouw Gabriela (Nynke Heeg) probeert haar man zoveel mogelijk te ondersteunen, haar gezin bij elkaar te houden en haar eigen weg te vinden in het nieuwe en vreemde land waarin zij wonen.

Een verhaal met verschillende tijdslagen, met elkaar verbonden door film, muziek, een koor, amateurspelers en figuranten uit Groningen en Drenthe (mét en zonder Molukse roots).

De speellijst (de voorstellingen spelen twee keer op één avond)

* Woensdag 19 t/m zaterdag 22 september om 19.30 en 21.15 in de Molukse kerk in Appingedam

* Woensdag 26 t/m zaterdag 29 september om 19.30 en 21.15 in de Molukse kerk in Hoogkerk

* Woensdag 3 t/m zaterdag 6 oktober om 19.30 en 21.15 in de Waterstaatkerk in Bovensmilde

Kaarten zijn te koop via www.adak-theater.nl

Ingezonden door Rosa Veldman
Foto’s: Joshua Keller.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.