Beeldententoonstelling Sjalom Aleechem (Vrede zij met u) van Amiran Djanashvili geopend in Synagoge Bourtange

Foto: Catharina Glazenburg

BOURTANGE – Vanmiddag opende de wethouder van Cultuur Giny Luth in de Synagoge van Bourtange de beeldententoonstelling, Sjalom Aleechem (Vrede zij met u) van Amiran Djanashvili.

Amiran Djanashvili (Tbilisi, 1962) werd in 1969 toegelaten tot de Kunstschool voor begaafde kinderen in Tbilisi. In 1981 werd hij toegelaten tot de staatsacademie voor schone kunsten. In 1987 voltooide hij zijn studie aan de afdeling Beeldhouwen. In 1991 emigreerde hij naar Nederland.

Amiran is bekend met de Joodse Thematiek en hij vindt veel inspiratie in het religieuze leven. In zijn beelden zijn de compositie en de vorm het belangrijkste. Hij probeert altijd compacte beelden te maken, die al naar gelang de compositie uit steen, marmer of brons kunnen bestaan. Hij denkt steeds aan alle details als de compositie van de handen en de tenen, de houding van het lichaam en de eventuele kleding.

Amiran laat niets aan het toeval over, elk detail moet bijdragen aan de totale compositie. Het driedimensionale element van zijn sculpturen is voor hem van het allergrootste belang. In zijn woonplaats in Utrecht heeft hij het Joods Monument, een gedenkteken voor de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd.

Vanmiddag werd in de Synagoge van Bourtange de expositie door wethouder Giny Luth geopend. Voordat zij hiertoe overging nam eerst de heer W Fokkens, voorzitter van Vereniging Vrienden der Synagoge Bourtange, het woord. Hij vertelde over de geschiedenis van de Synagoge en de Joodse bevolking van Bourtange. De heer Frans Boersma van Galerie Wiekxx in Bad Nieuweschans vertelde hoe hij met de kunstenaar Amiran Djanashvili in contact kwam en over het ontstaan van deze expositie.

Na de officiële opening werden de aanwezigen onder het genot van een kop koffie met cake in de gelegenheid gesteld de expositie en de synagoge te bekijken.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Klik HIER voor alle foto’s

 

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.