Oprichting IVN Westerwolde-Oldambt gevierd met opening zwaluwentil

Foto: Jan Glazenburg

OUDESCHANS – Vanmiddag werd met o.a. de onthulling van een zwaluwentil de oprichting van de “nieuwe” vereniging IVN Westerwolde-Oldambt gevierd.

Sinds januari 2018 zijn de gemeente Vlagtwedde en Bellingwedde gefuseerd tot de gemeente Westerwolde. Dit heeft beide IVN verenigingen geïnspireerd om samen op pad te gaan. Samen op pad was tevens het motto van vandaag.

IVN Vereniging voor Natuureducatie en Duurzaamheid Westerwolde-Oldambt, zoals de volledige naam officieel luidt, is opgericht op 14 mei 2018. Tijdens een ledenvergadering op 10 juli 2018 zijn IVN Westerwolde en IVN Oldambt opgegaan in de nieuwe vereniging die kortweg IVN Westerwolde-Oldambt zal worden genoemd. De vereniging stelt zich tot doel activiteiten te ondernemen op het gebied van natuurbeleving, natuureducatie en duurzaamheid. Bevorderen van kwaliteit, verbetering en bescherming van de natuur en landschap en duurzame leefomgeving op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Verder advies en ondersteuning voor
overheden, verenigingen en stichtingen.

Vanmiddag vond ter gelegenheid van de oprichting in een partytent op de parkeerplaats van het Kolkenproject in Oudeschans een bijeenkomst voor leden van de “nieuwe” vereniging plaats. De aanwezigen: leden van IVN, Marit Stokkentreeff projectleider IVN vrijwilligers Groningen en Drenthe, Karlijn Meijerink IVN Noord, wethouder Bart Huizing, waarnemend burgemeester Rika Pot, oud leden, jubilarissen, IVN prominenten en de vertegenwoordigers van Oldambt, werden verwelkomd door voorzitter Aart Jan Langbroek IVN Westerwolde-Oldambt. Hij vertelde o.a. over de oprichting van IVN Bellingwolde in 1970 door de heren Bert Veeman en Guus Sterenborg. Beide heren waren vanmiddag aanwezig en zijn inmiddels erelid van IVN.

Vervolgens deed Hendrik van de Ham het ontstaan van het huidige Oldambt, wat vroeger de Dollard was, uit de doeken. Hij vertelde over de inpolderingen en over de springvloeden waardoor de kolken zijn ontstaan.

Vervolgens maakte secretaris André Dümmer de winnaars van de fotowedstrijd, die door IVN Westerwolde-Oldambt was uitgeschreven, bekend. Dit werd gewonnen door Arjan Niemeijer (niet aanwezig), tweede werd Wilma Schmits en derde Ada Tolboom. De prijswinnaars kregen een ingelijst exemplaar van hun ingezonden foto en een cadeaubon te besteden in de webwinkel van IVN. Er waren 60 foto’s ingezonden.

Na deze officiële plichtplegingen gingen de aanwezigen naar het pad bij de Oudeschansker kolk. Daar onthulden waarnemend burgemeester Rika Pot van de gemeente Oldambt en wethouder Bart Huizing van de gemeente Westerwolde een zwaluwentil. Deze is gemaakt door Jan Schnieders uit Ter Apelkanaal.

Vervolgens werden een aantal inmiddels oud-bestuursleden in het zonnetje gezet. Dit waren Henk Kamstra, Roelf Drenth, Fer Schipper en Lianne Schuiling. Zij ontvingen allen een nestkas voor spreeuwen.

Als laatsten namen waarnemend burgemeester Rika Pot en wethouder Bart Huizing het woord. Zij prezen de samenwerking van de twee afdelingen. Met de belofte door Bart Huizing dat hij zich zal blijven inzetten voor ecologisch bermbeheer werd de officiële bijeenkomst beëindigd. De aanwezigen bleven onder het genot van een drankje nog gezellig napraten.

Foto’s: Jan en Catharina Glazenburg en Jan Doornkamp
Mer foto’s vindt u HIER.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.